Brez prenajedanja surovih sliv

Čeprav so slive zelo zdravilne, jim dolgo niso posvečali pretirane pozornosti. Šele ko so odkrili, da vsebujejo več antioksidantov kot katero koli drugo sadje, so postale zanimivejše. Kot dietna jed se nadvse obnesejo pri ledvičnih boleznih, protinu, revmatizmu in pri boleznih jeter. Slive izboljšujejo presnovo ogljikovih hidratov, pomagajo pri živčnih nemirih in težavah z zbranostjo, večajo odpornost proti stresu, čistijo črevesje in pomagajo pri zaprtju, krepijo srce in imunski sistem. Nekateri trdijo, da surove slive niso zdrave, vendar to drži le, če se jih prenajemo. Takrat se namreč v črevesju nakopičijo neprebavljene slive, ki začnejo vreti pod vplivom bakterij; razvijejo se velike količine plinov in nastajajo škodljive maščobne kisline. Vse to povzroča želodčne in črevesne krče ter neprijetno drisko.

Mamljivi cmoki in marmelade

Slive so zelo občutljive, zato moramo biti pri nakupu pozorni na to, da so čvrste in napete, da so na pritisk mehke (ne smejo pa biti gnile) in da imajo barvo, ki je značilna za posamezno vrsto. Slive morajo vedno prijetno dišati. Najboljši so sadeži, ki jih še pokriva bel voščeni poprh, saj to pomeni, da jih niso premazali z umetnim loščilom. Hranimo jih na hladnem, saj na sobni temperaturi hitro zorijo. Namizne slive lahko zaradi njihovega sladkega mesa uživamo sveže, medtem ko so slive za kuhanje bolj suhe in kisle, zato so idealne za pripravljanje sadnih kolačev in tort. Izredno okusni so tudi marmelade, kompoti in želeji iz sliv. V srednji Evropi iz sliv pripravljajo močno žganje. Slive so zelo primerne za zamrzovanje. Sadeže razpolovimo, odstranimo koščico, jih položimo na krožnik in zamrznemo. Nato damo sadeže v zamrzovalno vrečko, ki jo dobro zapremo. 

Pet suhih sliv na tešče uredi prebavo

Za slive v prvi vrsti velja, da so rahlo odvajalo, ki spodbuja prebavo in pomaga ljudem, ki nimajo teka. Kuhane slive pomagajo celo tistim, ki imajo hud odpor do hrane. Pektinske snovi, ki jih slive vsebujejo, mehčajo blato in olajšajo iztrebljanje. Vsi s težavami s prebavo naj zvečer namočijo od pet do deset suhih sliv v vodi in jih skupaj z vodo na tešče použijejo zjutraj.

Slive lahko posušimo na različne načine. Nekateri slive pustijo kar na drevesu, da se tam posušijo. Najpogosteje pa slive sušimo kar na soncu ali v pečici. Suhe slive znižujejo holesterol, ugodno vplivajo na kri in živčni sistem ter so naravno odvajalo. Odlično naj bi tudi odpravile mačka, okrepile moč in delovale kot afrodiziak. Vsebujejo železo, kalcij, kalij, fosfor in betakaroten. Suhe slive moramo pred uporabo namočiti za približno 4 ure. Prek njih lahko prelijemo čaj ali hladno vodo. Kupimo lahko tudi suhe slive, ki jih ni treba namakati, vendar so te zelo mehke. (mž)Moje Zdravje št. 73
Foto: Arhiv MZ