Krompirjev štrukelj s čebulo
Potrebujemo: 1 kg krompirja, 25 dag moke, 5 dag masla, 1 jajce, sol, 2 večji čebuli, peteršilj ali drobnjak.

Olupljen krompir pretlačimo, še v vročega zamešamo žlico masla, dodamo 25 dag moke, jajce in sol ter zamesimo gladko testo. Razvaljamo ga na mezinec debelo, malo pokapamo z maslom in namažemo s sesekljano, na maščobi prepraženo čebulo, potresemo s kruhovimi drobtinami in sesekljanim peteršiljem ali drobnjakom. Testo zavijemo v štrukelj, ga položimo na prtič ali zavijemo v folijo in položimo v vrelo vodo. Kuhamo slabe pol ure. Kuhanega narežemo na rezine in zabelimo z maslom.



Krompirjeve polpete s sirom
Potrebujemo: 40 dag krompirja, 10 dag sira, 1 jajce, 5 žlic moke, sol, majaron, maščobo za cvrenje.

Sir na drobno nastrgamo. Krompir skuhamo, olupimo in napol ohlajenega stresemo v električni mešalnik in ga drobno sesekljamo. Dodamo preostale sestavine in dobro premešamo. Iz mase oblikujemo štiri polpete in jih ocvremo na vroči maščobi, da lepo porumenijo.



stk72719cor.jpg
Krompirjev golaž
Potrebujemo: 1 kg krompirja, 25 dag na kolesca narezane čebule, malo česna, žličko sladke paprike, malo pekoče paprike, malo paradižnikove mezge, pol žličke kumine, noževo konico majarona, olje.

Čebulo prepražimo na olju, da porumeni, ji dodamo na kolesca narezan krompir, kumino, papriko, paradižnikovo mezgo, majaron in solimo. Vse skupaj premešamo, zalijemo s čisto juho, posodo pokrijemo in golaž počasi kuhamo do mehkega.



Krompirjeva juha
Potrebujemo: 60 dag krompirja, 6 dag maščobe, 5 dag moke, 3 dag čebule, strok česna, vejico zelenega peteršilja, lovorov list, malo paradižnikove mezge, sol, ščepec majarona.

Krompir olupimo in narežemo na kocke ter ga kuhamo skupaj z lovorovim listov v približno dveh litrih osoljene vode. Medtem pripravimo prežganje iz maščobe in moke. Ko je svetlo rumeno, mu dodamo drobno narezano čebulo, v zadnjem trenutku pa še strt česen, peteršilj in paradižnikovo mezgo. Stresemo k na pol kuhanemu krompirju, premešamo, dodamo majaron in pustimo, da vse skupaj vre, dokler ni mehko. Juho lahko izboljšamo z jušno kocko, po potrebi dosolimo in po okusu okisamo z žlico kisa ali dodamo še žlico sladke smetane.

Nedeljski dnevnik, 1. februar 2012