Zakaj je moja koža suha, čeprav zaužijem veliko vode?

Suhost, ki jo občutimo na površini kože, ni povezana samo s težavo dovajanja vode, temveč predvsem z njenim zadrževanjem. Če je koža izsušena ali suha, ne zadrži vode: lahko ji primanjkuje naravnih vlažilnih dejavnikov ali lipidov in takrat povečano zaužitje vode ne bo pomagalo. Za primerno navlaženost je treba koži dati elemente, ki ji primanjkujejo, ali pa jo spodbuditi, da jih začne tvoriti sama.

Ali je umivanje obraza samo z vodo dovolj?

Samo umivanje z vodo ni dovolj, saj na noben način ne more odstraniti onesnaževalcev, maščob, odvečnega loja in ostankov ličil. Za tak namen obstajajo sredstva za čiščenje kože in odstranjevanje ličil, ki učinkoviteje raztopijo in odstranijo te snovi, hkrati pa ji dajejo občutek svežine.

Zakaj me koža zateguje, čeprav je mastna?

Mnenje, da je mastna koža nasprotje izsušeni ali suhi koži, je napačno. Občutek zategovanja pri izsušeni koži je navzoč zaradi pomanjkanja vode. Umivanje z vodo lahko take občutke celo okrepi.

_101187036.jpg
Ali ličila onesnažujejo mojo kožo?

Sodobne teksture ličil so zračne, koži omogočajo dihanje in ne mašijo por. Vendar pa se na ličilo čez dan vežejo nečistoče iz okolja. Zaradi tega je nujno odstranjevanje ličila zvečer z ustreznim čistilnim sredstvom.

Zakaj moja koža ničesar več ne prenese, tudi najdražjih izdelkov?


Dejstvo, da je izdelek dražji, ne zagotavlja boljše kakovosti. Če koža postane občutljiva ali reaktivna na kozmetične izdelke, je treba izbrati take izdelke, ki so izdelani iz majhnega števila sestavin in v skladu s strogimi merili proizvodnje, ki veljajo v farmacevtski industriji.

Ali so vse kreme enake?

Vse kreme niso enake, saj so narejene iz različnih sestavin, ki jim dajejo specifične lastnosti. Imajo različne teksture, ki so prilagojene različnim tipom kože. Pri vsakem proizvajalcu kozmetičnih izdelkov je načelo zanesljivosti izdelkov drugačno in določeno v skladu z izbranimi sestavinami, hipoalergenostjo in testi tolerance.

Ali je potrebno zamenjati kremo, če se koža nanjo privadi?


Koža se ne more preprosto navaditi na kremo – tak način delovanja izdelka ne obstaja. Za optimalni učinek izdelka ga je treba uporabljati redno vsak dan, več mesecev oziroma v skladu z navodili proizvajalca. Pogosto menjavanje kreme onemogoča doseganje njenega največjega učinka.

_95843361.jpg
V kateri dobi je priporočeno začeti uporabo kreme proti gubam?


Najboljše sredstvo proti gubam je preventiva. Kožo je treba zgodaj in učinkovito zaščititi pred pomanjkanjem vode. Ohranjanje vlažnosti je pomembno, saj se lahko na tak način prepreči pojav prvih znakov staranja. Drugi način preventive je zaščita pred škodljivimi učinki kajenja in UV-sevanja že od mladih let.

Zakaj se nekateri tipi kože starajo hitreje kot drugi?


Nekateri tipi kože so zaradi svoje sestave občutljivejši in hitreje prihaja do opaznih znakov staranja kože. Tudi higiena in nega imata pomembno vlogo pri staranju kože. Tako vnos antioksidantov kot uravnotežena prehrana preprečujeta prezgodnje staranje. Po drugi strani se bo naravno manj pigmentirana ali bolj suha koža hitreje starala kot mastna in temnejša koža, ki je naravno bolj zaščitena.

Nedeljski dnevnik, 1. februar 2012