_699232.jpg
»Dokazali smo, da ima to zdravljenje dolgoročno korist. Prav tako smo lani vsadili umetno srce, več sistemov za mehansko podporo srcu, veliko bolnikov so k nam napotili iz drugih držav, predvsem z območja bivše Jugoslavije, veliko dobivamo prošenj za drugo mnenje, tako da poskušamo biti referenčni center za srčno popuščanje za širše območje,« je prof. dr. Bojan Vrtovec, dr. med. (na fotografiji), predstavil dosežke oddelka, ki ga vodi, v lanskem letu.

Končana petletna študija

V študijo zdravljenja z matičnimi celicami so vključili 110 bolnikov, ki imajo neishemično srčno popuščanje (niso torej bolniki po srčnem infarktu, ampak bolniki po vnetju srčne mišice); polovico so jih zdravili s celicami, polovice pa ne. Petletno sledenje bolnikov je pokazalo, da se je preživetje prvih izboljšalo za 20 odstotkov, saj je v petih letih umrlo 20 odstotkov manj bolnikov, ki so jih zdravili z matičnimi celicami, kot bolnikov, ki jih niso zdravili na tak način, je povedal Bojan Vrtovec.

Zdravljenje s celicami zdaj razširjajo tudi na bolnike po infarktu; prav tako pa celice dajejo po novi metodi naravnost v srčno mišico, kar poveča število matičnih celic, ki ostanejo v območju srca, to pa izboljša rezultate zdravljenja. Matične celice izolirajo transfuziologi iz bolnikove krvi, potem jih prek katetra, ki ga v srce uvedejo po žili iz dimelj, injicirajo v področje srčne mišice, ki je še živo.

Po presaditvi matičnih celic se funkcija srca izboljša približno v treh mesecih, in potem ostane stabilna, pri nekaterih bolnikih pa se stanje ne popravi. Pri nekaterih bolnikih opazijo tudi, da se stanje čez čas ponovno poslabša. V Frankfurtu so pri nekaterih bolnikih ponovili vbrizganje celic in dosegli dodatne uspehe, na njihovem oddelku so zdravljenje s celicami ponovili pri dveh bolnikih; pri enem se je stanje izboljšalo, pri drugem žal ne.

S presaditvijo matičnih celic so lani zdravili 26 bolnikov, »kar je še kar veliko«, je povedal Vrtovec, zdaj, ko je študija pokazala dobre rezultate zdravljenja, pa se v UKCL dogovarjajo, da bi zdravili več bolnikov, šest na mesec. Velik interes za to zdravljenje je tudi pri bolnikih iz drugih držav, saj tovrstno zdravljenje, kot rečeno, v Evropi izvajajo samo še v Hannovru, Münchnu in Frankfurtu, vendar zdravljenja za samoplačnike v UKCL še niso uredili.

Matične celice iz srca

Predstavitev rezultatov študije je na kongresu v Orlandu zbudila velik interes, je povedal Vrtovec. Na istem kongresu so raziskovalci iz Italije in Harvarda predstavili preliminarne rezultate še ene zelo zanimive študije, v kateri so zdravljenje srčnega popuščanja s celicami nadgradili tako, da so bolnikom presadili matične celice iz njihovega srca.

Tudi v srcu namreč obstajajo matične celice; ni jih veliko, so pa bolj učinkovite, saj gre v osnovi za srčne celice, ki opravljajo naloge v srcu, in je »to zagotovo vrsta celic, ki bo v prihodnje verjetno zelo pomembna pri delu s tkivi in celicami«, je razložil Vrtovec. Pri tem načinu zdravljenja so pri bolnikih, ki so preboleli miokardni infarkt, med operacijo na srcu odvzeli del atrija, izolirali srčne matične celice, jih v laboratoriju namnožili, nato pa jih prek katetra po žili injicirali v srčno mišico. Prvi rezultati so pokazali, da se je delovanje levega srčnega prekata izboljšalo za 13 odstotkov in je po enem letu doseglo 43 odstotkov delovanja zdravega levega prekata, območje mrtvega dela srca pa se je zmanjšalo za 30 odstotkov. Rezultati, ki so jih dosegli zdravniki iz UKC Ljubljana, kjer presajajo matične celice, ki jih izolirajo iz bolnikove krvi, so nekoliko slabši; s presaditvijo dosežejo 7–8 odstotkov izboljšanja iztisnega deleža levega prekata, mrtvi del srca pa se zmanjša za 10 do 15 odstotkov.

Rezultati zdravljenja z matičnimi celicami iz srca so zelo dobri, je povedal dr. Vrtovec in bi si želel, da bi z njimi bolnike zdravili tudi na njegovem oddelku. Težavo predstavlja predvsem izolacija srčnih matičnih celic, je razložil, saj so manj dostopne kot matične celice v krvi in jih je treba pridobiti med operacijo, kar predstavlja težavo pri bolnikih, ki operacije ne potrebujejo. Razmišlja, da bi bilo te celice mogoče izolirati z biopsijo srčne mišice, kar je bistveno manj invaziven postopek in bi to zdravljenje lahko izvajali brez stresa za bolnika. Bo zdravljenje srčnega popuščanja s celicami, še posebno s srčnimi, morebiti v prihodnje zmanjšalo potrebo po presajanju src? To ni izbira ali-ali, odgovarja kardiolog. Število presaditev srca se v prihodnje zaradi omejenega števila umrlih darovalcev srca več ne bo zelo povečalo, in če lahko presaditev nudijo le določenemu številu bolnikov, druge metode zdravljenja srčnega popuščanja dobijo večji pomen. Tako bo svoje mesto še vedno imelo tudi zdravljenje z vsaditvijo naprav za mehansko podporo srca ter vsaditev umetnega srca.

Dnevnik, 26. januar 2012