Čebelni vosek za kožo in lase

Vosek, ki ga proizvajajo čebele, da naredijo in zaprejo satje, je mastna snov, obogatena s proteini, vitamini in mineralnimi snovmi. Zato ga uporabljajo kot naravno sestavino dnevne in nočne kreme, ki vsebuje rastlinska olja. Poleg tega čebelni vosek prekrije kožo s tanko plastjo maščobe, tako da se vlaga zadržuje v njej.

Prav posebno vlogo pa ima čebelni vosek pri negi ustnic, saj jim daje hranilne snovi, jih pa tudi varuje pred soncem in mrazom. Je pa čebelni vosek vedno bolj cenjen tudi pri negi las in oblikovanju pričesk, saj da suhim lasem sijaj ter utrdi pričesko.

_135327044.jpg
Maska iz medu proti bledi koži:

zmeljemo nekaj sončničnih semen in jih zmešamo z eno čajno žličko medu in eno čajno žličko mandljevega olja. Vse skupaj segrejemo nad posodo z vročo vodo in takoj nanesemo na obraz. Maska naj deluje 15 minut, nato jo speremo z mlačno vodo.

Med za razpokane ustnice:

s konico prsta narahlo vtremo malo medu v ustnice in ga pustimo delovati približno četrt ure.

Kopel iz medu in cvetov ognjiča:

sto gramov posušenih cvetov ognjiča kuhamo v pol litra vode 15 minut. Precedimo, zlijemo v kopalno kad in dodamo pet jedilnih žlic medu. In toplo vodo, seveda. Kopel bo spodbudila krvni obtok in naredila kožo voljno.

Nedeljski dnevnik, 25. januar 2012