V Evropski Uniji postaja področje uporabe zdravstvenih trditev na živilih vse bolj urejeno. Da bi preprečili zavajanje potrošnika je za vsako trditev na živilih, ki namiguje na povezavo med izdelkom in zdravjem, potrebno dobiti dovoljenje na evropskem nivoju. Države so pristojnost za ocenjevanje teh trditev zaupale neodvisni evropski agenciji za varnost hrane (EFSA), ki pa je zaradi izjemno visokih standardov pri ocenjevanju, veliko večino trditev doslej zavrnila. V ocenjevanje je do sedaj prejela 275 vlog, izmed katerih jih je bilo ugodno ocenjenih le dobrih 10. Med njimi predvsem velike multinacionalke, zdaj pa tudi mlado slovensko podjetje Valens in sestavina, ki so jo razvili in poimenovali Reduchol. Da je Reduchol naravna sestavina za uravnavanje ravni holesterola, je prva pozitivno ocenjena slovenska zdravstvena trditev, je poudarila dr. Elizabeta Mičović, podsekretarka iz Direktorata za varno hrano  na Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Gre za po inovativnem postopku pridobljeno sestavino ječmenove beta-glukane, ki dokazano znižuje krvno koncentracijo skupnega in t.i. nevarnega LDL holesterola in na ta način zmanjšuje tveganje za nastanek srčno žilnih bolezni, je pojasnil dr. Igor Pravs z Inštituta za nutricionistiko. Sestavina je na voljo v različnih oblikah in lahko se vključi številnim prehranskim izdelkom, npr.:

- žitaricam za zajtrk;
- kosmičem;
- testeninam;
- prepečencu in keksom;
- kruhu in drugim pekovskim izdelkom.