Pomislite na cilje, ki ste si jih zadali lani ob takem času. So se uresničili? Zelo pogosto se zgodi, da še tako dober načrt in še tako spodbudni obeti ne zadostujejo za uspeh. Ste se kdaj vprašali, zakaj se z vsakim novim letom po nepotrebnem mučimo z načrti, če se izkaže, da jih nismo sposobni izvesti? Zakaj po nepotrebnem »brcamo« svojo samozavest? In po drugi strani: ali namenov res nismo sposobni izpeljati? Čemu lahko pripišemo krivdo za spodrsljaje? Spoznajte razloge za neuspeh in strategije, ki zagotavljajo uspeh.

_76755011.jpg
Kaj lahko letos storite drugače?

Kot smo omenili v začetku, je narava zastavljenih ciljev tista, ki odloča o njihovi izvedljivosti. Ključ do uspeha je postavitev realnih ciljev ali obratno – neuspešni smo zato, ker si zadajamo naloge, ki so prevelik zalogaj. Primer. Če se odločite, da se boste od zdaj naprej pogosteje ukvarjali s športom, denimo tekli, je realen cilj za vse tiste, ki že leta niso smuknili v športne copate, počasen, zmeren začetek. Če se ne spomnite, kdaj ste nazadnje tekli, je dovolj, da se za začetek vsaj dvakrat na teden prepričate v 30-minutni sprehod. Sčasoma sprehod spremenite v lahen tek, ko pa vas ta oblika rekreacije »potegne«, pa se lahko jogginga lotite večkrat tedensko, morda celo vsak dan. Poleg teka se vpišite na tečaj aerobike ali plesa. Pomembno je, da si ponudite več različnih možnosti (plan A, B in vsaj še C) in se ne osredotočite le na eno od idej.

Načrtujte vsak svoj korak, vodite dnevnik in napredek beležite ob pomoči koledarja. Zelo priporočljivo si je zagotoviti določeno mero pritiska okolice. Naj za vaše namene izvedo domači in prijatelji – ti se lahko reform lotijo skupaj z vami. Timsko delo in/ali podpora okolice vas bo spodbudila, da se boste zadanih načrtov še toliko bolj vneto lotili. Nihče namreč ne želi pred drugimi izpasti kot neodločen slabič, ki mu vedno zmanjka volje za odločilni korak. Kljub vsemu pa bodite do sebe prizanesljivi in predvsem, ostanite potrpežljivi.

»Od jutri bo vse drugače!«

_91949143.jpg


Drugi zelo pogost krivec za neuresničene namene je neučakanost oz. nepotrpežljivost. Če si boste pri načrtovanju spremembe življenjskega sloga naložili preveč in želeli doseči opazen premik v najkrajšem možnem času, se lahko zgodi, da boste možnosti za uspeh skrčili na minimum. Po tem, ko si zadate realen cilj, je namreč treba določiti tudi izvedbo. Zaradi neučakanosti pa marsikdo preskoči izvedbeni načrt in si zabiča: »Od jutri delam vse drugače!« Tako zagotovo ne bo šlo. Pri dobrih namerah gre največkrat za spreminjanje ustaljenih navad in sprejemanje novih, torej za velike korake, ki jih ne moremo opraviti z enkratnim skokom, temveč z drobnimi, otroško majhnimi koraki in z zasledovanjem »mini« vmesnih postojank na poti do cilja.

Neučakanost je še posebej zahrbten proti igralec, ko v svojih prizadevanjih naletite na mrtvo točko. Shujševalne kure so več kot nazoren primer. Če po prvih dneh odrekanja mastni, kalorični hrani, nekaj kilogramov s tehtnice izgine, kot da bi izpareli, se v nadaljevanju spodbudni napredek ustavi in čaka, tako rekoč izziva vašo voljo. V telesu se odvijajo spremembe, kar ne pomeni, da je hujšanje zaključeno in da se izguba kilogramov ne bo nadaljevala, le na rezultat je treba potrpežljivo počakati in vztrajati kljub slabi motivaciji. Marsikatera sprememba življenjskega sloga ubira podobno pot – začetnemu uspehu sledi plato, ko pa prebrodite krizo, ste znova na dobri poti navzgor. V času, ko se na vse pretege trudite in vztrajate, a plačila za trud ni in ni in vse kaže, da ga tudi ne bo, ostanite razumni. Imejte v mislih, da je zasledovanje ciljev zelo podobno učenju. Tudi pri učenju uspešnemu začetku vedno sledi faza, ko se možgani ustavijo, da procesirajo prejete informacije. Navidez brezupen, statičen položaj je v resnici osnova za napredek, kajti fazi napredka in stagnacije se bosta izmenjevali tako dolgo, dokler cilj ne bo dosežen.

200298342_001.jpg
»Rad bi, a najbrž mi ne bo uspelo ...«


Tretji vzrok, ovira na poti do uresničevanja dobrih namer, je pomanjkanje samozavesti. Če razmišljamo, da bi začeli redno teči, a idejo dopolnimo z negativno mislijo: »pa saj mi ne bo uspelo«, »nisem dovolj vztrajna« in začnemo iskati razloge, ki bi nam lahko načrte prekrižali (zunaj je mrzlo, veliko dela imam, sredi mesta nimam kje teči ...), je dober namen že v trenutku odločitve padel v vodo. Za uspeh je potrebna samozavest. Zato se pogumno lotite in bodite prepričani v to, da boste dosegli svoje, če boste motivirani, potrpežljivi in vztrajni. Ko kaj od naštetega usahne, prikličite v spomin svoj zadnji zmagoslavni uspeh in ga vzemite kot zgled. Če ste nekoč že pokazali dovolj odločnosti, jo lahko tudi zdaj, pa naj gre za enak, podoben ali popolnoma drugačen cilj. In še nekaj. Ne trudite se potlačiti negativnih misli. Nasprotno. Bodite pozorni nanje in si jih, če utegnete, zapisujte. Zabeležite tudi razloge, zakaj vam nekaj (naj) ne bi uspelo in na drugo stran, kot protiutež, dodajte še pozitivno misel, zakaj bi ta isti cilj lahko dosegli. Sčasoma se boste navadili, da lahko vsako pozitivno misel izrine negativna. In samozavest bo počasi rasla.

Zadovoljstvo in nagrade za trud
200254939_001.jpg


Poleg samozavesti, ki se je da priučiti, pri zasledovanju ciljev pomaga tudi »delo na sebi«, kajti samo od notranje moči je odvisno, ali boste svoje namene lahko uresničili ali ne. Za miselni trening, ki vas ohranja usmerjene in motivirane, potrebujete samo 15 minut in miren prostor, kjer se lahko sprostite in posvetite samemu sebi. Predstavljajte si - kar se da nazorno in podrobno - kako boste svoj namen uresničili. Kje tičijo morebitne težave/prepreke? Kako se boste z njimi spopadli? Kaj vse lahko dosežete in s kakšnimi občutki vas navdaja misel na uspeh? Takšna razmišljanja bodo izostrila vizijo in cilj. Še nekaj se je izkazalo kot koristen motivator: nagrajevanje. Ob vsakem, tudi najmanjšem dosežku, se nagradili za trud in proslavite svoj uspeh na vam ljub način. Drobne zmage vam bodo dale zaleta, da bo prehojena pot lažja in hitrejša. A saj veste kaj pravijo, pot je pravzaprav cilj. Zato naj bo vaša pot čim lepša in čim bolj uspešna!