Progesteron in estrogen sta ženska hormona, ki vplivata na to, da se en dan počutimo, kot da je cel svet naš, spet drugega pa se želimo skriti v mišjo luknjo. Če povemo nekoliko bolj slikovito: estrogen je živahen, seksapilen in hrepeni po pozornosti, medtem ko je progesteron čemeren, vedno pripravljen pokvariti zabavo in zadušiti strast. Obstajajo tudi drugi hormoni, ki vplivajo na razpoloženje žensk. To so moški hormoni – testeron, zaradi katerega se sicer pojavljajo mozolji in FSH, ki stimulira delo jajčnikov in povzroči izločanje estrogena.

1 – 7. dan

V teh dnevih se boste počutili, kot da ste se zbudili iz nočne more. Za razliko od preteklih sedmih dni boste sedaj bolj sproščene, srečnejše in mirnejše. Za boljše počutje se lahko zahvalite hipofizi, ki izloča FSH, ta pa poveča proizvodnjo estrogena. Izgledali boste sijajno. Vaš organizem bo še vedno preplavljen z estrogenom, o progesteronu pa v tem obdobju še ni sledu. To pomeni, da bo stres na najnižji ravni, koncentracija pa odlična.

  • To je primeren čas za druženje. Razčistite vse nesporazume s prijatelji, vprašajte šefa za povišico, kupite si nekaj lepega, opravite delo, ki se ga sicer izogibate in bodite posrednik v sporih.
  • To ni primeren čas za začetek spogledovanja z nekom, ki vam je všeč, za razgovor za službo, za gledanje žalostnih filmov in za spolne odnose.


7 – 14. dan

Počutili se boste kot v transu. To je najboljši čas za seks. Estrogen je na najvišji ravni, zato ste zelo privlačne. In četudi ste sicer preudarna oseba, vam razum v tem času slabše deluje, zato lahko pričakujete težave.

Izgledali boste fantastično, pokali boste od zdravje in vaša koža bo gladka ter napeta. Dišali boste zapeljivo, s čimer boste privlačili nasproten spol.

  • To je čas, da zamenjate službo, imate spolne odnose, flirtate, greste v fitnes, se družite, nakupujete in pričnete z dieto.
  • Ni pa to čas, da sprejemate nepremišljene odločitve (npr. se zaročite) ali podpišete pogodbo.


14 – 21. dan

Počutili se boste kot po nevihti. Možgani izločajo hormon LH, ki sproži ovulacijo in povečuje spolno slo. Toda po ovulaciji, ki traja dan ali dva, estrogen pade in progesterona naraste. To bo zmanjšalo željo po seksu, tako da boste morda začutili potrebo po tem, da se zvijete v dve gubi in se smilite samemu sebi – progesteron je tisti, ki povzroča te občutke.

Dobro je, da sedaj spet sočustvujete z ljudmi, ponovno jim boste lahko prisluhnili in jih tolažili. Plima in oseka hormonov pa vpliva tudi na vašo denarnico. Četudi ste odsotni ali v blagi depresiji, omejite svojo potrebo po zapravljanju.

Izgledli boste malo bolj polni, celo pridobili boste kakšen kilogram, še posebej okoli trebuha. Telo namreč skladišči vodo, da ne bi v času menstruacije dehidrirali. Mogoče se boste počutili mlahave in celo prenehale z kakšno rekreativno vadbo, saj progresteron deluje kot pomirjevalo.

  • To je pravi čas, da ostanete doma, se lotite temeljitega pospravljanja ali pripravite kakšno večerjo za prijatelje. Čas je primeren tudi za intimne pogovore s partnerjem in za zgodnji odhod v posteljo.
  • Ni čas za nakupe, menjavo službe, avanture za eno noč ali za pričetek vadbe v fitnesu.


21. – 28. dan

Počutili se boste kot da združujete več osebnosti. Razpoloženje bo nihalo od vedrega počutja do histerije, depresije, joka, obupa… Sedaj ni prisoten niti estrogen niti progesteron, zato je možno, da se boste na vseh področjih napačno odločali.

To je obdobje, ko ženske kupujejo stvari, ki jih kasneje obžalujejo, in ne upoštevajo dobrih nasvetov. Koncentracija bo na najnižji ravni in energijo boste trošili za napačne stvari. Povečan nivo testosterona v kombinaciji z malo estrogena daje krila in budi seksualno željo.

Izgledali boste… ne preveč privlačno. Razlog za to je deloma psihološke dejavnosti, deloma pa testosteron. Prsi vam lahko nabreknejo, prav tako tudi trebuh (zaradi zadrževanja vode). Zaradi ciklusa boste potrebovali več energije, pa tudi apetit bo povečan.

  • To je pravi čas, da ostanete v postelji in jeste čokolado.
  • Ni pa čas za spore, nove projekte, nakupe, ljubezenske filme in nove zveze.