"Kdo me bo prepričal, da to ni neka posebna filozofija, poseben pogled na življenje, posebno duhovno stanje, posebna religija. Vsaj moja,« pripoveduje o svoji izkušnji s tekom dr. Ivo Belan, ki je že leta 1988, ko rekreativni tek pri nas še ni bil tako množičen, kot je danes, napisal knjigo z naslovom Jogging, v kateri opisuje tek z vseh vidikov. Ker je sam upokojeni zdravnik, tudi z medicinskega.

Tek je, pravi, bolj kot fizični akt, mentalna in čustvena vadba. Fizični rezultati so vsaj toliko pomembni kot tisti psihični, v katerih bi danes lahko iskali največ razlogov, da tek postaja tako množičen. Z njim si mnogo ljudi pomaga odpravljati različne napetosti in stres, ki se nabira čez dan v vsakdanjem življenju. »Tek ponuja priložnost, da prevzameš nadzor nad svojimi dejavnostmi in mislimi. Sami se lahko odločite o dolžini proge in hitrosti. Za seboj puščate gnečo, ljudi, televizijo, računalnike, telefone… Čas, ki ga preživite pri teku, je vaš najtišji, najmirnejši in najproduktivnejši,« pripoveduje dr. Ivo Belan. Med tekom človek postane svoj prijatelj, v vsakdanje življenje se je pripravljen vrniti veliko mirnejši.

Učinki teka na zdravje

Tek lahko prepriča tudi tiste najskromnejše med nami, da postanejo heroji. »Zmaga na teku ni rezervirana za tiste, ki pritečejo prvi na cilj. Vsak, ki teče, je zmagovalec.«

Danes je neizpodbitno dokazano, da lahko človek s pomočjo teka izboljša svoje zdravje.

Dokazani so učinki na srčno-žilno funkcijo. Žile se pri ponavljajočih se fizičnih dejavnostih nekoliko razširijo, taka sprememba je značilna zlasti za koronarne srčne arterije, kar je zelo pomembno pri aterosklerotičnem procesu. Dokazano je tudi, da tek zmanjšuje povišan krvni tlak, saj se po določen času vadbe tlak zniža.

Po več letih treniranja v disciplinah vzdržljivosti pride do povečanja srca ali, poljudno povedano, športnega srca. Gre za fiziološki pojav, ki je normalna reakcija srca na povečanje fizičnih naporov, ki jih zahtevamo od srca. Najbolj povečano srce imajo tekači na dolge proge, kolesarji, veslači in tako dalje. Povprečni volumen srca pri odraslem moškem je 760 ml, pri športnikih v vzdržljivostnih disciplinah pa je mogoče najti tudi srce z volumnom 1700 ml.

Ljudje, ki se (zaradi posla ali športno-rekreativnih dejavnosti) redno ukvarjajo s fizičnimi dejavnostmi, redkeje doživijo infarkt ali aterosklerozo kot tisti, ki vse življenje preživijo večinoma sede. Dr. George Sheehan iz New Jerseyja, ki ga priznavajo za eno največjih avtoritet pri vplivu teka na zdravje, dokazuje, da tek povečuje srčno-žilno zmogljivost, zmanjšuje telesno težo, znižuje krvni tlak, znižuje raven holesterola in trigliceridov v krvi ter pomaga pri psihični stabilnosti.

Znano in dokazano je, da so tisti, ki redno tečejo, odpornejši proti dnevnim psihičnim stresom, manj so nervozni, bolje so razpoloženi, izboljšajo se jih pozornost, koncentracija, moč volje in na splošno mentalna energija. V času lahkega teka prihaja do najbolj popolnega mentalnega sproščanja, izginjanja napetosti. Verjetno je to eden osrednjih razlogov, da se ljudje, stari 40 let in več, tako množično pridružujejo milijonski družini tistih, ki imajo radi tek.

Manj srčnega infarkta pri tekačih

Znana zavarovalniška družba iz New Yorka je financirala veliko triletno študijo, ki je zajela kar 110.000 ljudi. Rezultati so bili več kot prepričljivi. Med telesno dejavnimi moškimi je bil pojav srčnega infarkta pol manjši kot med neaktivnimi moškimi. Med 1000 člani združenja veteranov tekačev na dolge proge iz 29 različnih držav, starih med 40 in 90 let, dr. Ernst van Aaken ni našel niti enega primera srčnega infarkta ali raka. Populacijo je spremljal pet let.

Vpliv na prebavo in spanec

Tisti, ki redno tečejo imajo boljšo prebavo in trdnejši spanec. Redkeje imajo glavobole, migrene, bolečine v želodcu, čir na želodcu, odpornejši so proti okužbam in prehladu. Zanimivo in do sedaj še nedokazano je, ugotavlja v knjigi dr. Ivo Belan, da tisti, ki sistematično trenirajo tek, navadno prenehajo tudi kaditi. Če že povsem ne prenehajo, pa jim psihološka transformacija pomaga, da znatno zmanjšajo število pokajenih cigaret. Že po mesecu dni teka se dihanje pri kadilcih znatno izboljša.

Nedeljski dnevnik