Zahvaljujoč folni kislini jajca celo ščitijo pred boleznimi srca. Jajce, težko okoli 60 gramov, vsebuje en miligram folne kisline, sedem gramov maščob in ima 90 kalorij. Velika prehranska vrednost jajca je v tem, da telo iz njega izkoristi kar 100 odstotkov beljakovin.

Preglejte lupino!
Nekatere bakterije, kot je na primer salmonela, se pogosto naselijo v notranjosti jajca. Bakterije se lahko naselijo tudi v surovih ali premalo kuhanih jajcih. Da bi se izognili zastrupitvi, pred nakupom jajca dobro preglejmo. Preverimo, ali se na lupini slučajno ne nahajajo razpoke. Če je jajce zalepljeno na kartonsko škatlo (embalažo), potem je verjetno počeno. Na tržnicah pogosto prodajajo umazana jajca, kar naj bi bil dokaz, da so domača. Operimo jih, odstranimo potencialni izvor zastrupitve in jih termično dobro obdelajmo. Jajce bo trdo kuhano, če ga bomo kuhali sedem minut.

Poskusite zdravilna prepeličja jajca
Japonske prepelice so že zdavnaj udomačile tudi pri nas. Strokovnjaki, ki so jajca teh ptic uvrstili med naravna zdravila, izpostavljajo njihov blagodejen učinek pri zdravljenju bronhialne astme, razjed na želodcu in dvanajsterniku, povišanemu holesterolu, sladkorni bolezni, različnih tipom anemije, migrene in povišanega krvnega tlaka. Z njihovo pomočjo se izboljša tudi imunski sistem.
Prepeličja jajca jemo sveža, pol ure pred zajtrkom. Odrasli lahko pojedo pet jajc dnevno, otroci do deset let štiri, mlajši pa samo dva jajca dnevno. Zmešamo jih lahko z mlekom ali sadnim sokom.