Opisanih in zapisanih je veliko receptov in nasvetov, v katerem so zastopani prav vsi deli orehov: od listov, zelenih orehov, jedrc. Lahko ga uživamo surovega, mletega kot dodatek solatam, sadju, sladicam, sladoledu. Jedrca orehov priporočajo tudi nosečnicam, saj naj bi dobro vplivala na razvoj možganov pri dojenčku. Prav tako ga priporočajo tistim, ki imajo nizek krvni tlak, otrokom v razvoju, pri slabem delovanju jeter, krepitvi imunskega sistema in tako dalje.

Tudi listi in zeleni plodovi so koristni

Poleti obiramo zelene liste in nezrele plodove oreha. Čaj iz listov odpravlja akne, zavira izpadanje las, pijemo ga pri belem toku, diabetesu, slabih živcih… Priporočljiv je za nosečnice, ki trpijo zaradi zaprtja.

Sveže liste pa v glavnem uporabimo za obloge, izpiranja in tudi za pripravo čajev, za obloge pri raznih ranah (sveže liste polagamo na rane, da preprečimo vnetje). Sveže liste orehov se priporoča tudi pri izpadanju las. Pri taki težavi lahko pripravimo tudi močnejši čaj in si z njim masiramo lasišče.

Močnejši čaj (pazimo, da si ne skuhamo premočnega, saj lahko v tem primeru izzove bruhanje ali slabost) uporabimo tudi za grgranje pri vnetju grla, za zdravljenje črevesnih zajedavcev, hemoroidov, za pospeševanje praznjenja črevesja. Orehovo listje se že od nekdaj lahko uporablja tudi za odganjanje hišnih mravelj, bolh, uši, moljev. Znani so tudi pripravki za zdravilno uporabo kopeli pri zdravljenju kožnih težav, kot so kraste, lišaji, pri preprečevanju potenja nog, raznih oteklin na nogi in podobno. Ljudje, ki imajo težave z žolčem, aktivnim čirom na želodcu in jetri, ne bi smele uživati orehov.

Iz zelenih plodov orehov pa pripravimo tudi orehovo žganje, ki že po ljudskem izročilu velja za zdravilno pri želodčnih težavah. Iz mladih zelenih orehov lahko pripravimo tudi sirup, ekstrakt in tinkturo. 

Nedeljski dnevnik, 7. december 2011