Dateljne, slastne podolgovato-ovalne sadeže, dolge od dva do sedem centimetrov, so beduini poimenovali kar “kruh puščave”, kar priča o tem, da so izredno hranilni.

Dateljni pomagajo pri prebavnih težavah, saj ne obremenjujejo želodca in črevesja. Imajo velik delež sladkorja, a ta je lahko prebavljiv. Zaradi sladkorja delujejo pomirjevalno, zaradi specifične aminokisline, ki sodeluje pri nastanku spalnega hormona melatonina in hormona ugodja seratonina, pa bomo še mirneje spali.

Pri nas večinoma uporabljamo posušene dateljne z dodanim sladkorjem in sirupom, vendar jih lahko od oktobra so januarja kupimo tudi sveže. Slednji so manj sladki od posušenih; najlažje jih bomo zaužili tako, da najprej odstranimo kožo in nato še koščico. Po lupljenju pa si moramo čim hitreje umiti roke, sicer bomo sicer imeli precej težav z odstranjevanjem rjave barve z rok.


Ideja za pripravo...

Ploščice iz dateljnov in orehov


Sestavine:

250 g izkoščičenih sesekljanih dateljnov,
125 g sesekljanih orehov,
½ žličke cimeta,
2-3 žlice žganja.

Priprava:

Vse sestavine zmeljemo v multipraktiku, da nastane gladka zmes. Zmes razmažemo na 1 cm debelo na naoljenem pekaču in jo razrežemo na kvadrate. Sladica se prileže h kavi ali kot hiter energijski prigrizek. Zmes lahko tudi oblikujemo v kroglice, ki jih povaljamo v mletih orehih ali, za bolj začinjen okus, v cimetu.