Približno 40 ljubiteljev joge je včeraj s svojimi barvitimi podlogami zavzelo del Kongresnega trga. Nekateri so samo meditirali, drugi so izvajali bolj ali manj zahtevne telesne položaje, slišati je bilo mogoče tudi različne dihalne tehnike. Niso govorili, niti niso oglaševali svoje dejavnosti, ampak so samo izvajali vsak svojo prakso joge oziroma, kot je povedal pobudnik akcije Robert Honn, zaprli oči in odprli srce.

S 40-minutno prakso so zbrani jogisti želeli svetu sporočiti preprosto misel, da je čas za spremembe, ki pa se lahko zgodijo samo znotraj posameznika. Akciji za dvig zavesti z izvajanjem starodavne tehnike vaj so zato nadeli ime »Čuti. Misli. Deluj.«. »Opozoriti želimo, da je preveč govorjenja o praznih stvareh in premalo aktivnosti, ki bi izboljšale skupnost. Verjamemo, da je delovanje posameznika tisto, ki spremeni ne le sistem, temveč ves svet, in čisto vsak izmed nas ima moč, da preseže pasivnost vsakdana in postane aktivni del družbe,« je pojasnil Honn, ki zaradi dobrega odziva na včerajšnjo akcijo dopušča možnost, da bi se v prihodnosti zgodila še kakšna podobna akcija učiteljev joge.

»Z veseljem se bom akciji pridružila še kdaj, saj zelo rada vadim jogo in se mi zdi to odličen način, kako veselje do joge še nadgraditi. To je zame res pozitivna izkušnja in moram priznati, da mraza sploh nisem čutila,« je navdušena povedala ena od jogistk Mojca Sekulič, ki se jogi posveča vsak dan, o njenih pozitivnih učinkih pa dodaja: »Joga ni samo to, da stojiš na glavi. Pomaga, da se začneš bolj zavedati samega sebe in okolice. Zgodi se nekakšen miselni preskok, zato ni dobra le za počutje, ampak tudi za vso skupnost.« Akcija je hkrati potekala tudi v Celju in Izoli, ideji slovenskih učiteljev joge pa so se pridružili tudi učitelji in praktiki joge v bosanskem mestu Tuzla.

Dnevnik, 28. november 2011