- Izbirajte čvrste zeljnate glave, listi naj bodo sijoči, hrustljavi in barvasti ter brez prask, razpok in nagnitih listov, saj zelo slabi zunanji listi pomenijo slabše stanje v notranjosti.

- Predvsem se izogibajte narezanega ali prerezanega zelja, saj narezano zelje hitro izgublja vitamin C.

- Zelje shranjujte na hladnem, ker bo tako dolgo obstojno in ne bo izgubljalo vitamina C.

- Pri pripravi jedi iz zelja, ga razkosajte in operite tik preden ga boste toplotno obdelali in tako preprečite nepotrebno izgubljanje vitamina C.

- Največ dobrih sestavin bo naše telo prejelo, če bomo uživali surovo zelje.

- Če ga že toplotno obdelujete, počnite to čim krajši čas.

- Pri pripravi kislega zelja le-tega ne spiramo, čeprav je zelo kislo, saj voda iz zelja izpere veliko hranilnih snovi.
 

Na pokušino še dva recepta, v katerih kraljuje zelje:

Jota

Sestavine:
0,5 kilograma fižola,
0,5 kilograma kislega zelja,
0,5 prekajenih reber,
5 žlic olivnega olja,
2 stroka česna,
3 zvrhane žlice paradižnikovega koncentrata,
3 žlice moke,
lovorjev list.

Postopek:
Prebran, opran in čez noč namočen fižol kuhamo približno pol ure skupaj s svinjskimi rebri.

V večji globji ponvi segrejemo 3 žlice olja ter dodamo česen in ko spusti okus, dodamo zelje. Pokrijemo in na srednjem ognju dušimo pol ure. Po 15 minutah dodamo paradižnikov koncentrat in premešamo.

Iz dveh žlic olja in moke naredimo prežganje, ki mu dodamo tri do štiri žlice fižolove tekočine in mešamo, da dobimo gladko maso.

V lonec s fižolom in mesom dodamo zelje, lovorov list, vmešamo prežganje in pokrito na rahlem ognju kuhamo še 20 minut.

Jota bo še posebej okusna, če jo bomo pripravili dan poprej.

Namig:
Joti lahko dodamo tudi krompir ali namesto zelja uporabimo repo. Namesto reber lahko uporabimo kranjsko klobaso ali slanino, lahko pa jo pripravimo tudi brez mesa.

Narastek iz kislega zelja

Sestavine:
10 dag slanine,
10 dag čebule,
50 dag kislega zelja,
15 dag mletega mesa,
krompir,
2 žlici olja.

Postopek:
V kozici razpustimo sesekljano slanino in na njej prepražimo narezano čebulo. Po potrebi prilijemo malo olja.

Na čebuli nato prepražimo mleto svinjsko ali goveje meso. Solimo, premešamo, prilijemo štiri žlice juhe ali vode ter dušimo. Med dušenjem še večkrat prilijemo juho ali vodo.

Oprano kuhano zelje kuhamo posebej dvajset minut.

Posodo za narastke ali pekač namažemo z maščobo in potresemo z drobtinami. Najprej razgrnemo plast zelja, čezenj polovico mletega ali sesekljanega prekajenega mesa, nato odcejen, na listke narezan kuhan krompir, in spet meso. Pokrijemo s preostalim zeljem in prelijemo s kislo smetano.

Pečemo v pečici, ogreti na 190 °C, približno 20 minut.