Opozoriti velja, da so pomaranče škropljene, zato jih pred uporabo potopite v mlačno vodo. V kolikor želite uporabiti lupino, pa v trgovinah poiščite ekološko pridelane.

_120735735.jpg
Solata iz pomaranč in banan

Sestavine za 4 osebe:

4 pomaranče
4 banane
2 žlici limoninega soka
1 žlica medu
1 žlica mletih lešnikov
1 žlica mletih orehov

Priprava:
Pomaranče olupimo in izluščimo krhlje, banane narežemo na tanke rezine. Sadje zmešamo z limoninim sokom in medom, pred serviranjem ga potresemo še z mletimi lešniki in orehi.


_120885967.jpg
Sufle iz pomaranč


Sestavine za 4 osebe:
pet velikih sočnih pomaranč
štiri jajca
150 gramov sladkorja
150 gramov sladke smetane
100 gramov sladkorja v prahu
štiri žlice pomarančnega likerja

Priprava:
Odrežemo vrhove štirih pomaranč in pazljivo odstranimo mehki del. Meso pomaranče stisnemo in dobljenem soku dodamo še sok pete pomaranče. Rumen del skorjice pete pomaranče narežemo na tanke trakove in jih dodamo soku.

Soku primešamo sladkor, nato zmes pokuhamo na manjšem ognju in ves čas mešamo. Precedimo in prelijemo z rumenjaki. Mešamo z metlico, dokler se zmes ne speni. Nato jo kuhamo na pari, dokler se ne prične prijemati kuhalnice. Dodamo pomarančni liker in pustimo, da se ohladi na sobni temperaturi. Nato dodamo sladko smetano in zmes postavimo v hladilnik. Ko se strdi, z njo napolnimo pomarančne skorje in jih pustimo v hladilniku 3 do 4 ure.

V topli posodi na pari stepemo sneg iz dveh beljakov in dodamo sladkor v prahu. Sneg s sladkorjem razporedimo po pomarančah. Medtem segrejemo pečico na 260 stopinj Celzija. Pomaranče damo v pečico le za pet minut, da sneg porumeni. Pa dober tek!