Težave s porušenim hormonskim ravnovesjem vplivajo na kakovost nohtov, da sicer trdi nohti postanejo tako mehki, da se lahko upognejo. Na nohtih se bo zaradi pomanjkanja hranil hitro odrazila tudi stroga dieta. Ob udarcu se bodo pod nohtom pokazale temne lise; kadar nastanejo same od sebe, je treba biti pozoren, saj lahko napovedujejo zločesti melanom. Spremembe v barvi in obliki nohtov pa lahko kažejo na luskavico (rdeče-rjave spremembe), pojav glivic (odstopanje nohta od kože …), okužbe z bakterijo (rdeč noht, oteklost mehkega tkiva, bolečina), spreminjanje nohta v belo barvo (slabokrvnost), rumeno (sladkorna bolezen), v modro (premalo kisika v krvi). Najpogostejša nadloga pa je vendar ne tako usodo glivično obolenje, ki s seboj prinaša številne neprijetnosti in nelagodno počutje. O negi in zdravljenju glivičnih obolenj smo se pogovarjali s Katjo Malajner, z medicinsko sestro in s kozmetičarko z opravljenimi specializiranimi tečaji za pedikuro, medicinsko sponko in za nohtno protetiko, zaposleno v medicinskem centru Zdrav splet.

Glive tudi na brisači v domači kopalnici
Z glivicami na nogah ima težave petina prebivalstva in je pravzaprav precej pogosto obolenje, ki pa ga žal marsikdo predolgo poskuša pozdraviti sam. K zdravniku se tako odpravi, ko se je bolezen že dodobra utrdila in na nohtu povzročila precejšnjo škodo. Pa bi se dalo večino težav, povzročenih z glivami, preprečiti. Glive se prenašajo prek okuženih kožnih lusk v skupinskih kopalnicah, tuših, javnih kopališčih in v termalnih zdraviliščih pa tudi z brisačami doma, med družinskimi člani. Ker potrebujejo za razmnoževanje vlažno, toplo in temno okolje, so stopala idealno gojišče. Zato stroka toplo priporoča najpreprostejšo in najboljšo mogočo  preventivo, ki je vsakokratno brisanje stopal do suhega. Še posebej skrbno je treba osušiti kožo med prsti, saj se tam velikokrat začne osnovna naselitev gliv. Hkrati svetuje tudi uporabo protimikrobnih mazil ali sprejev po uporabi javnih kopališč pa tudi telovadnic, kjer koli smo bili v stiku s površino z golo kožo.

Prvi znaki poselitve so ob srbečici rdečina, draženje in luščenje kože. Brez zdravljenja se bodo kmalu razširile po vsem stopalu in zajedle tudi noht. Če se noht obarva belo-rumeno in je dvignjen od podlage, so glive zajele tudi noht (onihomikoza), kar prizadene 8 % prebivalcev. Okužba se lahko brez zdravljenja razširi na vse nohte, ki postanejo rjavi, črni in krhki. Pogosta nevšečnost, ki nastane zaradi nepravilnega striženja nohtov, nošenja pretesnih čevljev, uživanja retinoidov (sintetična oblika vitamina A), glivičnih obolenj nohta, poškodbe nohta, je vraščen noht (Unguis incarnatus). Noht se vrašča v stransko nohtno gubo, običajno na nožnem palcu. Prisotna je bolečina, lahko se pojavi tudi vnetje stranskih nohtnih gub.

Zdravljenje glivičnih obolenj z zdravili
Pri zdravljenju onihomikoz je zelo pomembno pravilno zdravljenje. V centru Zdrav splet pri tovrstnem zdravljenju sodelujeta pedikerka in zdravnik. Če pedikerka opazi, da ima stranka glivično obolel noht, v nego vključi zdravnika, ki noht pregleda in po postavi diagnoze predpiše  primerno zdravljenje. Zdravila, s katerimi zdravimo glivice, se imenujejo antimikotiki. Dozdajšnje izkušnje v našem centru so pokazale, da lokalni antimikotiki v obliki krem, mazil ali lakov niso učinkoviti. Kot dodatek k sistemskemu zdravljenju (tabletam) jih predpisujemo le za začetne  onihomikoze ali kadar zdravljenje s tabletami zaradi neprenašanja zdravila ni mogoče. Zdravilo je treba uživati tri mesece; v tem času bo pediker oboleli del nohta odstranil, saj bo tako lažje spremljal napredovanje zdravljenja.

Uspešno zdravljenje z medicinsko sponko

Napreden pristop gotovo predstavlja medicinska sponka 3TO (3Teilige Orthonyxie Spange), kar pomeni tridelna sponka Orthonyxie. Narejena je iz kromirane jeklene sponke, ki vsebuje le 7 % niklja. Z medicinsko sponko 3TO uspešno zdravimo lažje in najtežje oblike spremenjene rasti nohta na nogah ali rokah. 
Medicinska sponka 3TO je sodobna metoda zdravljenja in prinaša odlične izide v zdravljenju vraščenih nohtov, saj deluje na izvor problema, to je v korenu nohta. Po delovanju jo lahko primerjamo z zobnim aparatom. Tako kot zobni aparat spreminja obliko zob v njegovem izvoru (v korenini), deluje medicinska sponka na noht. Zato je to trajna oblika zdravljenja vraščenih nohtov. Seveda če ponovno ne povzročamo dejavnikov, ki pripomorejo k temu, da se začne nepravilna rast nohta (nepravilno striženje …). Naloga sponke je, da vleče lateralne (stranske) robove nohta navzgor oz. vraščene robove nohta dvigne.

Primerna je za vse ljudi ne glede na starost, tudi za sladkorne bolnike. Zaradi kirurške ekscizije nohta jo še posebej toplo priporočamo športnikom, ki si ne morejo privoščiti dolgotrajnega okrevanja po operativnem posegu. Zelo učinkovito jo uporabljamo pri ljudeh, ki so že bili na operaciji zaradi nohta in se jim je vraščanje ponovilo. Nameščamo jo lahko tudi pri nohtih, kjer je že nastalo vnetje. Zaradi rasti nohta se po približno dveh tednih opravita zateg in korektura sponke.

Medicinsko sponko 3TO mora namestiti oseba, ki je za to opravila izpit in pridobila certifikat. Na trgu je več vrst sponk; nadvse pomembna je izbira prave sponke. Namestitev medicinske sponke 3TO je neboleča in traja približno 20 minut. Že takoj po namestitvi sponke bo bolečina zaradi vraščanja skoraj popolnoma izginila. 

Moje zdravje, 8. november 2011