Podobne učinke imajo tudi nekatera druga zdravila, ki vplivajo na vlažnost nožnice in orgazem žensk ter erekcijo in ejakulacijo pri moških. Veliko zdravnikov predpisuje takšna zdravila, ne da bi pacientu omenili možnost stranskih učinkov na spolno življenje.

_113254037.jpg
Kontracepcijske tablete
Vsako hormonsko zdravilo, ki vsebuje ženski hormon progestin, lahko povzroči upad libida in druge stranske učinke. V nekaterih primerih lahko pomaga sprememba vrste pilul ali spremenjen odmerek.

Uspavalne tablete
Veliko pacientov ne ve, da lahko nekatera zdravila iz skupine trankvilizantov in sedativov ter uspavalne tablete in sredstva za izboljšanje razpoloženja zmanjšajo zanimanje za seks. Ženske lahko izgubijo interes in sposobnost vlaženja nožnice, moški pa imajo lahko težave z erekcijo in ejakulacijo. V resnih primerih pride v poštev sprememba zdravil, tehnike za obvladovanje stresa, redne zmerne telesne vaje in vključevanje v podporne skupine.

Antidepresivi
Antidepresivi v nekaterih primerih tudi povzročijo upad zanimanja za spolnost. Zdravila proti povišanemu krvnemu pritisku (antihipertenzivi) lahko otežijo dosego erekcije, pri ženskah pa zmanjšajo spolno slo. Rešitev je v spremembi antihipertenzivov.

Zdravila za čire na želodcu in dvanajstniku imajo tudi lahko stranske učinke na spolnost. Prav tako lahko spolno slo zmanjšajo zdravila za brzdanje teka. Tudi antimigrenozna zdravila imajo lahko podobne učinke.

Tudi brez recepta
Druga zdravila, ki lahko negativno vplivajo na spolno slo, so steroidni antipsihotični pripravki, zdravila proti epilepsiji, raku, glivičnim obolenjem in sredstva za pospeševanje uriniranje. Zdravnika zato vedno vprašaje o možnih stranskih učinkih na spolnost. Tudi nekatera zdravila brez recepta lahko zmanjšajo libido (na primer nekateri antihistaminiki). Alternativa so lahko novi antihistaminiki, ki nimajo sedativnega učinka.

Seveda je včasih treba jemati zdravila, ki zmanjšujejo slo, in informiran pacient bo to pač vzel v zakup. V manj resnih primerih pa zdravnik lahko predpiše zdravila, ki nimajo takega stranskega učinka.

Ko zdravnik pove pacientu, da bo zdravilo lahko vplivalo na spolnost, mu mora tudi povedati, da to ni nujno. Odzivi na zdravila so namreč povsem individualni.

Nedeljski dnevnik, 9. november 2011