Nenadzorovano uhajanje urina ali urinska inkontinenca je pogosta in neprijetna nadloga, ki se pojavlja v vseh starostnih obdobjih in pri obeh spolih. Težave s prekomerno aktivnim sečnim mehurjem in zadrževanjem vode ima vsaj petina ljudi, starejših od 35 let. Statistični podatki kažejo, da je v Sloveniji 49,5 odstotka vseh žensk, ki so stare več kot 65 let, tako hudo inkontinentnih, da potrebujejo zdravljenje. Čeprav motnja zelo okrni njihovo kakovost življenja, saj ženski predstavlja zdravstvene, higienske in socialne težave, jih vsaj 70 odstotkov ne poišče zdravniške pomoči oziroma to storijo šele po več letih težav. Na voljo je več vrst zdravljenja, ki so tudi zelo učinkovite.

Katere ženske so prizadete?

Statistično je dokazano, da so inkontinentne tiste ženske, ki so starejše, ki so večkrat rodile, ki so rodile otroke z večjo porodno težo, ki so manj telesno aktivne, ki imajo ali so imele različna respiratorna obolenja ali večje operativne posege v področju male medenice, ali pa so opravljale težko fizično delo z dvigovanjem težkih bremen. Dokazan pa je tudi vpliv prekomerne telesne teže in prirojena slabost vezivnega tkiva.

Metoda, ki je uspešna pri motiviranih bolnicah

Doc. dr. Adolf Lukanovič, dr. med., strokovni direktor Ginekološke klinike UKC Ljubljana, ki se s tem področjem še posebej ukvarja, je povedal, da poznamo več načinov zdravljenja urinske inkontinence. S treningom mišic medeničnega dna (Keglove vaje) poskušamo okrepiti mišice urogenitalne diafragme in medeničnega dna, vendar pa ta način zahteva motivacijo in vztrajnost bolnika, pa tudi rezultati niso vedno zadovoljivi. Z reedukacijo sečnega mehurja lahko zavestno, s pomočjo svoje volje, vzpostavimo normalen ritem uriniranja. Čas med posameznimi uriniranji postopoma večamo, dokler ne dosežemo triurnega intervala brez potrebe po uriniranju. S tem lahko do določene mere povečamo kapaciteto sečnega mehurja. Metoda je zelo uspešna pri vztrajnih in motiviranih bolnicah. Na voljo je tudi elektrostimulacija, ki je uspešna oblika zdravljenja predvsem urgentne oblike urinske inkontinence pri starejših bolnicah, pri katerih je nevarnost negativnih stranskih učinkov medikamentnega zdravljenja veliko večja.

Magnetna stimulacija

Zdravljenje z zunajtelesno magnetno stimulacijo je za žensko zelo prijazen način, saj omogoča pasivno vadbo mišic medeničnega dna, ima pa pred drugimi načini zdravljenja številne prednosti: je učinkovito, enostavno, saj ni treba sleči oblačil, je neinvazivno, navzočnost zdravnika med izvajanjem ni potrebna, je neboleče, je neodvisno od motivacije bolnice, ni znanih stranskih učinkov in hospitalizacija ni potrebna.

Če je potrebno, tudi zdravila

Poleg teh načinov poznamo tudi zdravljenje z zdravili, ki ga priporočajo v kombinaciji z drugimi metodami zdravljenja, predvsem treningom sečnega mehurja in funkcionalno elektrostimulacijo. Uporabijo lahko eno samo zdravilo ali kombinacijo več zdravil. Bolnice z urgentno urinsko inkontinenco operirajo le v izjemnih primerih, ko je drugo zdravljenje izčrpano in je inkontinenca zelo hude stopnje.

Dnevnik, 10. november 2011