Kmečka zelenjavna juha
(krvne skupine 0, A, B, AB)

Sestavine:
3 srednje veliki pori, obrezani in narezani na 2-centimetrske koščke (ljudje s krvno skupino 0 naj uporabijo čebulo)
1 srednje velika koleraba (olupljena in narezana na 2-centimetrske koščke)
1 srednje velika repa (olupljena in narezana na 2-centimetrske koščke)
1 majhen pastinak (olupljen in narezan na 2-centimetrske koščke)
1 velik korenček (olupljeno in narezano)
1 velika steblo zelene z listi (narezana)
½ skodelice ali več listov mlade špinače
2 12-centimetrski vejici rožmarina
sol za okus
omaka iz pekoče paprike (po izbiri)
6 skodelic vode
6 ¾ skodelice čiste goveje ali piščančje juhe

Priprava:
V kotliček s tesno prilagajočim se pokrovom (ang. dutch oven) zlijte 6 skodelic vode, dodajte zelenjavo in začimbe ter 6 ¾ skodelice čiste goveje ali piščančje juhe. Pustite, da zavre. Zmanjšajte ogenj in pustite, da počasi vre s pokrito pokrovko približno 30 do 45 minut. Opomba: pri tej pestri, domači juhe se bodo dobro obnesle številne vrste koreninske zelenjave. Namesto katere od naštetih vrst zelenjave lahko uporabite, na primer, komarček. Za bolj krepilni obrok pa, preden juho prelijete v skodelo, na dno posode dodajte še kocke skuhanega piščanca ali kuhan riž.

Juha iz gob in ječmena s špinačo
(krvni skupini A, B)

Sestavine:
1 namizna žlica oljčnega olja
1 majhna čebula (narezana)
½ skodelice ječmena (nekuhanega)
1 namizna žlica vode
1 šampinjon (prepolovljen in narezan)
8 skodelic tekočine (pribl. 1600 ml); uporabite lahko piščančjo, puranjo ali zelenjavno osnovo ali pa vodo, vendar okus juhe ne bo tako bogat
1 namizna žlica soli
1 velika pest sveže špinače (oprane, korenino pa narežite ali sesekljajte)

Priprava:
V trilitrski kozici segrejte olje in dodajte čebulo. Kuhajte 2 minuti, dokler se čebula ne izsuši. Dodajte še ne skuhan ječmen in ga dobro premešajte s čebulo. Kuhajte 2 minuti in dodajte vodo in šampinjon ter ponovno zmešajte. Pokrijte za 2 minuti in zmanjšajte ogenj. Ko se šampinjon zmehča, dodajte 8 skodelic osnove in zavrite. Zmanjšajte ogenj in pustite, da počasi vre 45 do 50 minut. Posolite in dodajte nasekljano špinačo, ki se bo »kuhala« še nekaj trenutkov. Za štiri osebe.

Preprosta ribja juha
(krvne skupin 0, A, B, AB)

Sestavine:
1 namizna žlica oljčnega olja
1 korenček (na drobno narezan)
2 majhni rebri zelene (na drobno narezani)
½ čebule (na drobno narezane)
4 skodelice vode (pribl. 800 ml)
340 gramov morskega lista ali morske spake (narežite na 2-centimetrske koščke)
sol in poper za okus

Priprava:
Segrejte oljčno olje in nežno pražite korenje, zeleno in čebulo nekaj minut. Dodajte vodo in kuhajte, dokler se zelenjava ne zmehča (približno 10 minut). Dodajte morski list oziroma morsko spako in kuhajte še nekaj minut, dokler ni riba povsem skuhana. Posolite in popoprajte. Za dve osebi.

Muškatna buča in tofu z mešano zelenjavo
(krvni skupini A, AB)

Sestavine:
1 muškatna buča
1 zavitek tofuja (najboljši bo svež in mehak)
½ skodelice soje ali kakšnega drugega mleka iz oreščkov (pribl. 100 ml)
¾ skodelice sojine omake z malo soli (pribl. 150 ml)
½ skodelice surovega medu (100 ml)
2 namizni žlici mletega macisa
2 namizni žlici mletega ingverja
1 čajna žlica zdrobljenega muškatnega oreška
1 strok česna (stisnite)
ščepec karija v prahu (po izbiri)
1 glava organskega brokolija
½ glave organske cvetače
400 gramov zelenega fižola
6 velikih korenčkov, narezanih na tanke, dolge kose
Okras: oluščena sončnična ali bučna semena in sveži lističi koriandra

Priprava:
Odstranite bučna semena in očistite sredico buče. Prerežite po dolžini in jo kuhajte v sopari 15 do 20 minut, dokler se ne zmehča. Odstranite kožo in razrežite na majhne kose. Bučo in druge sestavine (brez zelenjave) denite v veliko posodo za mletje. Z električnim mešalnikom mešajte, dokler zmes ne postane gladka in puhasta. Preložite v večjo ponev in počasi vrite na majhnem ognju 15 do 20 minut. V sopari skuhajte al dente še brokoli, kolerabo, fižol in korenje 10 do 15 minut oziroma dokler niso nežno obarvani in sočni. Postrezite tako, da na sredino krožnika postavite 2 zajemalki pretlačene buče, okrog nje pa aranžirajte dušeno zelenjavo ter okrasite z oreščki ali semeni in lističi koriandra. Za šest oseb.

Piščanec s sezamom
(krvni skupini 0, A)

Sestavine:
8 kosov piščanca ali piščančjih prsi s kostjo
2 namizni žlici sojine omake ali omake tamari
3 do 5 strokov česna (zdrobite)
¼ skodelice semen črnega sezama (pribl. 43 gramov) 

Priprava:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Kose piščanca postavite v posodo za peko in jih prelijte z malo sojine omake. Natrite z zdrobljenim česnom in povrh posujte semena črnega sezama. Pecite 50 minut oziroma dokler ni meso pečeno. Za štiri do osem oseb.

Dušeni zajec
(krvne skupine 0, B, AB)

Sestavine:
2 namizni žlici oljčnega olja
1 zajec (narezan na približno 12 kosov)
2 namizni žlici masla
1 veliko korenje (narezano na kocke)
4 stroki česna (sesekljani)
1 steblo zelene (na drobno narezano)
1 srednje velika čebula (narezana na kocke)
1 ali več skodelic vode (ena skodelica je 16 namiznih oziroma 48 čajnih žlic)

Priprava:
V težki ponvi segrejte olje in dodajte zajca ter kuhajte na majhnem ognju, dokler lepo ne porjavi. Zajca preložite na pladenj in v ponev dodajte maslo. Ko se stopi, dodajte korenje, česen, zeleno in čebulo ter zelenjavo pražite, dokler ni zlatorumene barve. Zelenjavo odmaknite na rob ponve, položite zajca v ponev ter ga potresite z zelenjavo. Dodajte skodelico vode oziroma dovolj vode za dušenje. Pustite, da zavre, prekrijte ponev, zmanjšate ogenj in bodite pozorni, da je v ponvi vedno dovolj tekočine za dušenje sestavin. Zajca kuhajte eno uro in pol oziroma dokler ni meso zelo mehko. Na koncu polijte »omako« po rižu. Za tri do štiri osebe.

Pečeni losos z limonsko travo
(krvne skupine 0, A, B, AB)

Sestavine:
3 stebla limonske trave (samo spodnja tretjina stebel, na drobno sesekljajte)
3 namizne žlice sojine omake
2 podolgovata paradižnika (posamezniki s krvno skupino A ali B ne uporabite paradižnika)
2 namizni žlici na drobno sesekljanega svežega koriandra
sok 1 limone
2 mladi zeleni čebuli (na drobno narezani)
losos, 450 do 680 gramov, fileti

Priprava:
Zmešajte vse sestavine razen lososa, ki ga položite na velik pladenj. Lososov file prelijete z marinado. Pustite marinirati približno 2 uri. Lososa odstranite iz marinade in pecite 15 minut, če želite srednje zapečenega, oziroma 20 minut, če želite dobro zapečenega lososa. Za štiri osebe.

Bananin kruh s slivami
(krvni skupini 0, B)

Sestavine:
1 skodelica pirine moke (pribl. 100 gramov)
¾ skodelice ovsene moke (pribl. 75 gramov)
2 ½ čajne žličke pecilnega praška
½ čajne žličke soli
5 namiznih žlic zmehčanega masla
2/3 skodelice sladkorja
1 do 2 čajni žlici limoninega olupka
1 do 2 jajci (stepeni)
1 skodelica bananinega pireja
3 zrele slive (narezane na koščke)
½ do 1 skodelice zdrobljenih oreščkov

Priprava:
Pečico segrejte na 180 stopinj Celzija. Presejajte moko, pecilni prašek in sol. Zmešajte maslo, sladkor in limonino lupinico, da dobite kremasto zmes. Stepite jajca in bananino kašo. Suhe sestavine dodajte v zmes z maslom v treh delih ter jih vmes dobro premešajte. Dodajte še slive in oreščke. Prelijte v 2 majhni, dobro namaščeni posodi za peko kruha. Pecite približno 40 minut, dokler zobotrebec ne ostane suh, ko ga zapičite v testo. Ohladite.

Brusnični piškotki
(krvne skupine 0, A, B, AB)

Sestavine:
3 jajca
¼ skodelice sladkorja
3 namizne žlice masla ali margarine (stopljenega in ohlajenega)
1 čajna žlica vanilje
1 namizna žlica ananasovega ali pomarančnega soka
lupinica limone ali pomaranče
1 čajna žlička pecilnega praška
¼ čajne žličke soli
¼ čajne žličke macisa
½ skodelice narezanih svežih brusnic

Priprava:
Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. V mešalniku stepite jajca, da se zmes speni, nato pa počasi dodajte sladkor in pri visoki hitrosti stepite zmes, dokler ne postane svetle barve. Dodajte maslo, vaniljo, ananasov oziroma pomarančni sok in lupinico. Jajčni zmesi nalahno dodajte še suhe sestavine in dobro premešajte. Vmešajte še brusnice. Testo mora biti mehko.
Testo razpolovite in na namaščenem pekaču preoblikujte posamezno polovico v ozko, dolgo štruco (naj meri približno 20 x 7 centimetrov). Pecite 25 minut. Odstranite iz pečice in zmanjšate na 180 stopinj Celzija. Pustite 10 minut, da se štruci hladita. Postavite ju na rezalno desko in ju narežite postrani na približno centimetrske koščke. Piškote dajte nazaj na pekač in pecite na eni strani 5 minut, nato pa vsak piškotek obrnite in pecite drugo stran še 10 minut. Piškotke odstranite iz pečice, ko so zlato zapečeni. Pustite, da se povsem ohladijo.

Če si želite knjige 4 načini zdrave prehrane za nosečnice in dojenčke za 4 krvne skupine, sodelujte v nagradni igri, ki poteka do 26. oktobra. Kako? Obiščite rubriko Akcije - Nagradna igra!