Kutina je sadež, ki cveti konec maja in junija, zori oktobra, dozori pa šele decembra v kleti, ko tudi razvije polno aromo. Domovina sadeža, ki ga lahko s pridom uporabljamo kot naravni »odiševalec« prostorov, je severna Perzija, od koder se je preko Grčije razširila v Italijo in od tam tudi k nam. Iz kutine lahko skuhamo kompot, marmelado, gosti sok, kutinov sir, prav tako je primerna za pripravno različnih slaščic. V ljudski medicini je znana že od nekdaj in se jo uporablja predvsem kot sredstvo za lajšanje kašlja in pomirjanje želodčnih težav. Najbolj zdravilne so njene pečke. Če jih namočimo v vodo, dobimo sluz, ki pomaga pri problemih s kašljem. Sluz pa se lahko uporablja tudi pri zdravljenju manjših opeklin. Zdravilen je tudi sok kutin sok, ki ga uporabljamo za krepite sluznice v ustih in želodcu ali pri driskah pri otrocih.

Sirup za bronhitis
Zdrobite pet gramov kutinih pečk in jih prelijte s sto mililitrov vode. Ko se naredi gosta sluzasta snov, dodajte petnajst gramov trpotčevega soka in 100 gramov žajbljevega  medu. Vzemite eno čajno žličko trikrat na dan pred obroki.

Mazilo proti opeklinam
Zdrobite 10 gramov pečk kutine, prelijte jih z dvesto mililitrov vode in počakajte, da se naredi sluzasta masa. Nanesite jo na oboleli del telesa, neposredno ali kot oblogo.

Sladilo
Zmeljite kilogram kutin, iztisnite sok, nato pa mu dodajte še kilogram sladkorja in na kratko pokuhajte. Zmes natočite v sterilizirane steklenice (ali kozarce) in jo uporabljajte za sladkanje čajev za blaženje raznovrstnih tegob in bolezni.

Sok za želodec
Operite in na drobno naribajte kilogram kutin in jih precedite skozi gazo. Sok popijte takoj, ker zelo hitro oksidira. Najbolje bo, če ga boste pili pred obrokom.