Luskavica (psoriaza) je bolezen, ki jo javnost pogosto napačno razume. Bolniki jo pogosto prikrivajo, kar jim povzroča tako čustvene kot fizične bolečine. Gre za bolezen, ki jo ljudje hitro opazijo in velikokrat zaradi svoje nepoučenosti dajejo bolnikom vedeti, da niso zaželeni v njihovi družbi. Takšne in podobne situacije pa zdravljenje zgolj otežujejo.

Psoriaza prizadene bolnikovo življenje na delovnem mestu, v šoli in moteče vpliva na vsakodnevne medsebojne odnose, komunikacijo, intimnost. Vse to ima velik vpliv na samozavest bolnika.

Zato si Društvo psoriatikov Slovenije prizadeva, da bi čim bolj dvignili splošno razumevanje bolezni med bolniki, člani in tudi v širšem družbenem okolju. Bolniki z luskavico se v stiku z zunanjim svetom srečujejo s številnimi stereotipi, predsodki in navidezno brezizhodnimi situacijami. Tudi letos bodo tako pred svetovnim dnevom psoriaze, ki bo 29. oktobra, ves mesec organizirali sklop različnih dejavnosti, katerih glavni namen je ozaveščanje javnosti o tej bolezni.

Podoživljanje stiske v kocki

Stisko bolnikov bodo predstavili tudi na poseben način. Mimoidoči jo bodo na nazoren način lahko podoživeli v notranjosti črne kocke, ki bo postavljena v mestnih središčih. Hkrati bodo tam lahko spoznali resnična dejstva o bolezni in možnosti zdravljenja. Postavitve kocke bodo v večjih slovenskih mestih, med drugim v Novi Gorici na Bevkovem trgu v soboto, 15. oktobra, med 10. in 15. uro ter v Ljubljani na Stritarjevi ulici (v bližini Tromostovja) v sredo, 19. oktobra, med 10. in 15. uro in v soboto, 22. oktobra, med 10. in 15. uro. Na predstavitvah bodo prisotni člani Društva psoriatikov Slovenije in specialist dermatolog, tako da bodo obiskovalci lahko dobili dodatne informacije o tej problematiki, na voljo pa bodo tudi informativna gradiva. Bolnikom z luskavico bodo obiskovalci lahko pomagali tudi s podpisom peticije, vsi zainteresirani pa se bodo lahko včlanili v društvo. Ozaveščevalna akcija Društva psoriatikov Slovenije bo potekala pod geslom Spregovorimo o luskavici – dotaknimo se bistva in trajala do svetovnega dneva psoriaze, 29. oktobra.

O dejavnostih bodo tudi sproti obveščali na spletni strani društva www.drustvo-psoriatikov.si in spletnem socialnem omrežju Facebook http://www.facebook.com /ZaProstorPodSoncem.

Nedeljski dnevnik, 12. oktober 2011