Tako bo od 8.30 do 10.30 v hotelu Slon v Ljubljani pod pokroviteljstvom ministrstva za zdravje potekalo strokovno srečanje. Med drugim bo Jerica Zupan, visoka uradnica generalnega direktorata za zdravje in varstvo potrošnikov evropske komisije, predstavila akcijski načrt v programu darovanja organov in tkiv, posebno zanimivi pa bosta tudi predavanji Maia Ruia iz Portugalske in Aleksandra Gopčevića iz Hrvaške, saj sta ti dve državi v zadnjih letih na področju darovanja in presajanja organov naredili ogromen napredek.

Potem se bo dogajanje preselilo v park Tivoli, kjer bo ob 11. uri start tradicionalnega teka na 8 kilometrov in hoje na 2 kilometra Za življenje in radost. Ob 10.45 bo ogrevanje pred tekom s tekaškim trenerjem Urbanom Praprotnikom. Prijave zbirajo na spletni strani Slovenija-transplanta. Startnine ni.

V družabnem programu bodo zasadili drevo življenja, obiskovalci so bodo lahko pogovorili s prejemniki presajenih organov in tkiv, otroci se bodo lahko udeležili ustvarjalnih delavnic, na stojnicah se bodo predstavila društva bolnikov s področja transplantacijske dejavnosti, na svoj račun pa bodo prišli tudi ljubitelji zdrave prehrane.

Ob 16. uri bo v stolnici slovesna zahvalna maša za umrle darovalce organov, obred bo vodil msgr. dr. Anton Jamnik. Vabljeni na vse dogodke.

Dnevnik, 4. oktober 2011