Naš želodec na dan sprejme povprečno 1,5 do 2 kilograma hrane. V želodcu se hrana prebavlja in telesu zagotavlja hranljive snovi in energijo. Vse, kar pojemo, se spreminja v kri, mišice, maščobe in kosti. Sladkor iz sadja najde pot do možganskih celic, kalcij iz povrtnin ali mleka kmalu postane del naše hrbtenice in kosti. Tako kot kakovost bencina vpliva na delovanje avtomobilskega motorja, tudi hrana vpliva na stanje in delovanje vašega organizma.

Trije največji »naravni« morilci so srčne bolezni, rak in možganska kap. Vsa ta tri obolenja so povezana z našo prehrano. Medicinske raziskave so pokazale, da pravilna prehrana lahko prepreči in celo vpliva na umik takih bolezni.

Pravilna razmerja

In katere so telesne hranljive potrebe? Človeški organizem potrebuje beljakovine, sladkorje, maščobe, vlaknine, vitamine in rudnine ter vodo. Vse to mora biti na voljo v pravilnih razmerjih in v obliki, v kakršni jih lahko telo uporabi. S »civilizacijo« in »napredkom« se je človeška prehrana oddaljila od takih idealov. Za sodobnega človeka sta značilni pretiravanje in pomanjkanje nekaterih snovi. Današnji človek pogosto užije preveč maščob, beljakovin, kalorij, premalo pa vitaminov in rudnin, vlaknin ter vode. In ravno s tem prehrambnim neravnovesjem je povezano veliko obolenj.

Kako smo zabredli v tako neugoden položaj? Večina ljudi je zaradi užitka. Osredotočamo se na uživanje najljubše hrane, ne pa na hrano, ki je zdravo in dobro za organizem. Pozabili smo, da je prvi cilj prehranjevanja hranljivost hrane.

Krivci številka ena so velikokrat starši. Nekateri uporabljajo hrano za kaznovanje ali nagrajevanje otrok. Zato v otroški glavici dozori spoznanje, da se zaradi nekaterih vrst hrane lahko »počutimo dobro«. Tu je še industrija hrane, ki uporablja reklamo in psihologijo za prepričevanje, da jemo tisto, kar ta industrija prodaja, čeprav nam taka hrana morda škoduje.

Analiza reklam ameriške televizije v času otroških risank je ugotovila, da je 90 odstotkov reklam ponujalo tako imenovano hitro prehrano. Tako reklame mlade programirajo za željo po tovrstni hrani, ki je s prehrambnega stališča nezdrava.

Pohlepnost trgovcev

Do današnjih težav sta pripeljala neozaveščenost porabnikov in pohlepnost trgovcev s hrano. Pogubna odvisnost od nekaterih vrst hran je pogost pojav v naši družbi, mi pa trpimo posledice. Treba je ozaveščati ljudi in njihove otroke o temeljnih načelih zdrave prehrane. Ta je najboljše hranljivo zdravilo. (ib)

Nedeljski dnevnik, 28. september 2011