Kaj lahko storimo sami – kljub temu, da vendarle obstaja določeno število ljudi, ki so zdravo živeli in zdravo jedli, a vendarle zboleli za rakom – nam je zaupal prof. dr. sc. Fedor Šantek, predstojnik onkološkega oddelka v bolnišnici Rebro v Zagrebu, eden od predavateljev v okviru projekta Zdrava hrana za varno življenje.

Toksične snovi tudi v črnem popru

V regiji treh dežel, ki ga razvijajo, so najpogostejša rakava obolenja pri moških rak pljuč, prostate in debelega črevesa, pri ženskah pa rak dojke in rodil. Žal, ugotavlja dr. Šantek, je na Poljskem prvi med rakavimi obolenji pri ženskah rak pljuč, pri Madžarkah je na drugem mestu, čeprav je znano, da je neposredno povezan s kajenjem. Po raziskavah francoskih onkologov naj bi bilo, če bi na svetu ta hip vsi prenehali kaditi, v naslednjih 50 letih za kar 450 milijonov manj smrti zaradi raka. Na naše zdravje lahko gotovo vpliva tudi uživanje zdrave in varne hrane. Toksične snovi se pojavljajo tudi v živilih, in sicer že tudi kot povsem naravne sestavine živil (denimo piperidin v črnem popru) ali pa take, ki so nastale s kontaminacijo. Ko skozi epitel prebavnega trakta prehajajo v organizem, povzročajo toksične spremembe. Večino težav ustvarimo ljudje sami in v hrani živalskega izvora ostajajo škodljivi antibiotiki, pomirjevala, antiparazitni in hormonski pripravki. Na poljih pa pridelke okužijo ostanki strupov, ki smo jih spustili z onesnaževanjem zraka, vode in tal.

Meso naj bo na vročem ognju čim manj časa

Obstaja kopica pomembnih navodil, kako pripravljati hrano, da bo zdrava in varna. Enostaven napotek je že: ne pražite v olju, če pa že, potem na čim nižji temperaturi. Med pomembnimi napotki, ki sta jih navajala mag. Vladimir Mihoković in Aleksandra Krumpak z Inštituta za aplikativno biotehnologijo v Murski Soboti, je ta, da ne jejmo mastnega mesa in raje piščančje kot svinjsko.

Meso pecimo pri nižji temperaturi (od 140 do 170 stopinj Celzija), pecimo manjše kose, da bodo manj časa v stiku z grelno površino, ne prebadajmo ga, ampak obračajmo z lopatico ali prijemalko, da ne bi iztekali proteini in se ustvarjali škodljivi heterociklični amini.

Mariniranje je zdravo, pomembno je, da meso pred pripravo hranimo v hladilniku, pomembno je dobro očistiti žar, klobase pred pečenjem je dobro obariti in odvreči vse zažgane dele. Dobro je tudi predhodno delno termično obdelati meso v mikrovalovni pečici pred polaganjem na žar, da je na vročem ognju čim manj časa.

Maščoba z mesa naj ne kaplja v ogenj, odlično bi bilo uporabljati vertikalni žar. Pri priljubljenem cvrtju krompirja pa svetujejo, da bi ga predhodno blanširali, dobro ga je soliti pred peko, origano zmanjša nastanek akrilamida, zmanjšajmo čas pečenja, saj temno pečen pomfrit ni zdrav, trdi mag. Mihoković.

Dnevnik, 27. september, 2011