Zaplet z mlekom iz mlekomatov, ki ga je z nedavno objavo rezultatov testiranja takšnega mleka izzvala Zveza potrošnikov Slovenije, je bil nepotreben, menijo strokovnjaki za prehrano. »Ta problem je zlahka rešljiv: na mlekomate napišimo, naj rizične skupine ljudi mleko pred uporabo obvezno prekuhajo. Kdor je zdrav, naj uživa surovo mleko, če želi, toda če se pogovarjamo v okviru nosečnic, doječih mater, majhnega otroka, starostnika ali nekega bolnika, bom absolutno rekel, da je pitje neprekuhanega mleka nekaj podobnega kot igranje na ruski ruleti,« je poudaril klinični dietetik Jože Lavrinec.

Strokovnjak ne sme avtomatično – brez opozorila – zagovarjati surovega mleka

Po njegovem bi bilo zato dovolj, če bi ministrstvo za zdravje pripravilo preprosto uredbo, v kateri bi zapisalo, naj rizične skupine mleko pred uporabo obvezno prekuhajo. »In težav ne bi bilo več, prav tako ne nesmiselnih zapletov,« je prepričan Lavrinec. Po njegovih besedah je mleko čudovit koktajl različnih hranil, zato mleko in izdelki iz njega spadajo v skupino živil, ki naj bi bila redno v naši vsakdanji prehrani. »Uživanje surovega ali pasteriziranega mleka je bolj stvar okusa vsakega posameznika. Sam uživam pasterizirano mleko, kar pa še ne pomeni, da sem a priori proti surovemu. Je pa varnost na prvem mestu, zato kot strokovnjak ne smem avtomatično – brez opozorila, da za rizične skupine ljudi predstavlja določeno tveganje – zagovarjati surovega mleka,« nam je pojasnil Jože Lavrinec, eden od sogovornikov na včerajšnji okrogli mizi o vlogi mleka in mlečnih izdelkov pri razvoju otrok in mladostnikov, ki jo je v sklopu promocijske akcije Mleko krepi pripravil GIZ mlekarstva Slovenije.

Slovenci nismo zanemarljivi porabniki mleka

Njegova predsednica Ivanka Valjavec je dejala, da Slovenci nismo zanemarljivi porabniki mleka, saj se uvrščamo na sredino vseh držav članic EU, po porabi jogurtov smo z 18 do 19 litri na prebivalca na leto zelo visoko, manj po uživanju sirov (pojemo jih deset kilogramov na prebivalca, Grki denimo od 26 do 27), domače porabe – torej mleka v kanglicah – je po statističnih podatkih na leto okoli sto milijonov litrov. Skrb zbujajoče pa je dejstvo, da ga mladostniki premalo uživajo. »Mleko je zdravo, zato je priporočljivo za vsakdanjo prehrano. Surovo mleko je idealno živilo, a se v njem idealno počutijo tudi mikroorganizmi in hvala bogu je francoski mikrobiolog in kemik Louis Pasteur izumil pasterizacijo oziroma toplotno obdelavo živil, ki povečuje njihovo varnost,« je spomnila Valjavčeva.

Potrošnikom povedati samo to, naj ga rizične skupine prekuhavajo

Za preplah, ki je zavladal v povezavi z mlekom v mlekomatih, pa meni, da je bila to nepotrebna zgodba, ki je po krivici očrnila kmete. Preseneča jo, da imajo ljudje tako malo znanja o prehrani, tudi sama pa se pridružuje tistim, ki menijo, da bi morali na mlekomatih napisati, naj rizične skupine mleko pred uporabo prekuhajo. »Ljudje iz rizičnih skupin si še marsičesa drugega ne smejo privoščiti, ne le surovega mleka,« je dodala. Tudi Matej Gregorič, strokovnjak za prehrano na Inštitutu za varovanje zdravja, meni, da je bil preplah, povezan z mlekom v mlekomatih, povsem odveč. »Potrošnikom je treba povedati samo to, naj ga rizične skupine prekuhavajo. Sam bi zahteval, da je tak napis na vseh mlekomatih.«