Tako naj bi dve maščobni kislini, ki jih vsebujejo ta olja in ki jih prav tako proizvajajo matične celice v krvi, povzročili, da tumorji postanejo imuni na zdravljenje. Zato raziskovalci za zdravljenje raka v Veliki Britaniji bolnikom svetujejo, naj se z zdravniki posvetujejo o uživanju teh olj.

Raziskovalci na Nizozemskem pa raziskujejo, kako tumorji razvijejo odpornost na zdravljenje. Tako so raziskave na miših pokazale, da se matične celice v krvi odzivajo na široko uporabljeno zdravilo proti raku cisplatin, in sicer tako, da začnejo proizvajati maščobni kislini, znani kot KHT in 16:4 (n-3). Ti maščobni kislini povzročita serijo kemičnih reakcij, zaradi katerih rakave celice postanejo odporne na terapijo. Uporaba zdravil, ki blokirajo nastajanje maščobnih kislin, preprečuje to obliko odpornosti na zdravila, to pa »pomembno izboljša kemoterapijo«, ugotavlja nizozemska študija.

Tem ugotovitvam na rob pa raziskovalci opozarjajo, da izobilje teh maščobnih kislin vsebujejo izdelki na tržišču, ki vsebujejo ribje olje. Tako so ugotovili, da so prehranska dopolnila z ribjim oljem, ki so jih dali mišim, pri teh ustavila delovanje kemoterapije proti tumorjem.

Prof. Emile Voest, glavni raziskovalec Univerzitetnega kliničnega centra Utrecht, je o tem povedal: »Pokazali smo, da telo samo izloča zaščitne substance v kri, ki so dovolj močne, da blokirajo učinkovanje kemoterapije. Enake substance lahko najdemo v nekaterih vrstah ribjega olja. Medtem ko čakamo na nadaljnje raziskave, priporočamo, da ljudje, ki se zdravijo s kemoterapijo, teh izdelkov ne bi uživali.«

Jessica Harris, sodelavka organizacije Cancer Research v Veliki Britaniji, je povedala: »Ta zanimiva študija prinaša možno opcijo, kako preprečiti, da rak ne bi postal odporen na zdravljenje, a so te ugotovitve še v zgodnjih fazah in je potrebnih več študij, da bomo lahko razvili poti, kako ustaviti odpornost. Bolniki z rakom, ki jemljejo te prehranske dodatke ali razmišljajo o tem, da bi jih jemali, pa naj se pred tem posvetujejo s svojim zdravnikom«, so zapisali na spletni strani BBC.


Dnevnik, 20. september 2011