Zdravilnost česna je znana že zelo dolgo, njegovo delovanje pa je vsestransko, saj deluje:

antibiotično, kar pomeni, da zavira rast mikroorganizmov (bakterije, glivice),

znižuje lipide (lipid je pomembna celična sestavina, saj sestavlja različne celične membrane),

antimikotično (antimikotik je zdravilo, ki zdravi mikoze, mikoza pa je bolezen, ki jo povzročajo glive),

zavira zlepljenje krvnih ploščic,

zavira nastanek trombosov (krvnih strdkov),

podaljšuje čas strjevanja krvi,

povečuje fibrinalitično aktivnost, da se trombusi lažje razkrojijo,

– vpliva na imunsko modulacijo (imunski sistem),

zvišuje odpornost proti okužbam,

– deluje na sistolični in diastolični krvni tlak (žveplo v česnu vsebuje peptide), zato se določeni bolezenski znaki, ki spremljajo visok krvni tlak ob rednem uživanju česna izboljšajo,

– preprečuje nastanek ateroskleroze, ker zavira nalaganje maščob na stenah žil,

– česen čisti LDL-holesterol tako, da ga prosti radikali ne spremenijo in s tem posredno in neposredno vpliva na poapnenje žil,

– ureja črevesno floro, saj pomaga, da razkrojni procesi v njej ne povzročajo krčev ali napenjanja, prav tako pomaga pri zdravljenju okužb črevesja, kandidi in glistah, spodbuja izločanje žolča.

Zdravilne česnove snovi širijo krvne žile v nogah, očesnem dnu in možganih, s tem pa olajšujejo prekrvavitev in prehranjevanje ter zaviranje staranja. Zaradi vseh zdravilnih sestavin, ki jih česen vsebuje, priporočajo na dan uživanje do štirih gramov svežega česna, kdor pa svežega česna ne more uživati, je dobro, da uživa gotove česnove pripravke, v katerih je od štiri do deset miligramov aliina (praški, kapsule ali podobno). Snovi v česnu, ki vsebujejo žveplo, imajo zelo močan vonj, te pa preidejo po krvi v vse dele našega telesa. Te snovi so tudi hlapne, kar pomeni, da se z dihanjem izločajo tudi skozi pljuča in s potenjem skozi naše kožne pore. Vse to ni le neprijetnost, ampak velik dokaz, da česnove zdravilne snovi prodrejo do naših najtanjših žilic.

Česnova tinktura

Je zelo dobra naravna zaščita proti vsem nalezljivim boleznim, saj razkužuje in čisti kri. Lahko si jo pripravimo kar sami na naslednji način: olupimo toliko česnovih zrn, da jih imamo 250 gramov, temu dodamo liter dobrega domačega žganja in pustimo stati štirinajst dni na toplem pri 30°C (to storimo tako, da poleti pustimo na soncu, pozimi pa na peči ali štedilniku). Posoda, v kateri namakamo, mora biti dobro zaprta in jo moramo večkrat na dan pretresti. Po štirinajstih dneh tinkturo precedimo in jo shranimo. Uporabljamo jo lahko preventivno, kadar so na pohodu okoli nas nalezljive bolezni. Vsak dan vzamemo eno uro pred vsakim obrokom od deset do petnajst kapljic tinkture. Če smo že zboleli, vzamemo še dodatno med obroki dopoldne in popoldne vsakič po dvajset kapljic tinkture. S takšno tinkturo si lahko razkužujemo rane.

Česnovo olje

Cele ali enkrat prerezane česnove stroke poparimo z vrelo vodo in pustimo stati petnajst minut. Česen odcedimo, osušimo s krpo ali papirjem in prelijemo z dvakratno količino olivnega olja. To olje lahko uporabljamo za solate, lahko pa ga po trikrat na dan vzamemo eno jedilno žlico.