»Pri aferi s konjskim mesom gre za prevaro, potrošniki so bili zavedeni, saj je na označbi izdelkov pisalo, da gre za goveje meso, v resnici pa so živila vsebovala tudi konjsko meso. Zdravstveni vidik tukaj ni sporen,« je pojasnil Pavel Polak z Inštituta RS za varovanje zdravja. Pri nas so tak izdelek našli v trgovski verigi Spar, a so ta živila takoj umaknili iz prodaje. Izdelke, ki so nepravilno označeni, je namreč treba po zakonu o kmetijstvu umakniti iz prometa.

»Slovenci konjsko meso jemo, ga cenimo, tudi drago plačamo, če ga kupimo, in nismo niti vedeli, da imajo drugi narodi tako velike zadržke pred uživanjem tega mesa,« je povedal Polak.

Zdravje ljudi pa bi lahko bilo ogroženo, če bi v prehransko verigo prišli konji, ki so bili tretirani z nekaterimi substancami, ki lahko vplivajo na zdravje ljudi, kot so na primer rastni hormoni in stimulansi, ki jih uporabljajo pri športnih konjih, saj je doping zelo prisoten tudi pri živalih. Do kakšne mere bi lahko bilo v takem primeru ogroženo zdravje ljudi, pa je stvar ocene tveganja, je povedal Polak.

Konjsko meso je kakovostno

Podobno razlaga tudi dr. Božidar Žlender, predstojnik Katedre za tehnologijo mesa in vrednotenje živil na Biotehniški fakulteti Univerze v Ljubljani. »Problem je v zavajajoči deklaraciji živil, saj potrošniki moramo vedeti, kaj kupujemo in jemo,« je povedal. »Če so v nepravilno deklariranih živilih uporabili konjsko meso zdravih živali, ne pretirano zdravljenih in pri katerih so upoštevali tudi druge predpise o varnosti in higienski neoporečnosti, potrošnik ni prav nič prikrajšan, saj je prehranska vrednost konjskega mesa podobna, v nekaterih parametrih pa celo boljša od govejega mesa,« je povedal Žlender.

Konjsko meso je po videzu, teksturi in okusu najbliže govejemu mesu, a ima v primerjavi s tem mesom nekoliko drugačne senzorične lastnosti: je bolj temne barve, saj vsebuje več mioglobina, torej železa, ima bolj sladkast okus, ker ima več mišičnega škroba glikogena, nekoliko drugačno je tudi po teksturi, občutju v ustih, a se po slednjem že težko loči od govedine. Meso dojemamo predvsem kot beljakovinsko hrano; kot tako ima konjsko meso vse biološko pomembne beljakovine. »Konjsko meso ni nič slabše, v nekaterih pogledih celo boljše od govedine, ko gre za beljakovine in maščobe,« poudarja Žlender. Maščobe v konjskem mesu so namreč manj nasičene, kar je prehransko ugodneje.

Ni boljših vrst mesa

Katera vrsta mesa je boljša, se sicer ne more reči. Znotraj posameznih vrst mesa so boljši posamezni kosi ali anatomski deli živali: pljučna pečenka pri govedini, na primer, je boljša, ko gre za parametre mehkobe in arome, razloži. Razlike so tudi med pasmami in starostjo živali: bolj kot je žival stara, trše oziroma teže žvečljivo je meso, a tudi okusnejše.

Povečano trdoto mesa sicer lahko popravijo z zorenjem: meso pustijo teden, dva ali več v hladilniku, kjer pod vplivom encimov, ki so naravno prisotni v mesu, zori, dokler se ne zmehča. Če meso zorijo v marinadi, se ti postopki pospešijo, še posebno, če v marinado dodajo kisle sestavine.

»Zdi se mi, da se konjskemu mesu trenutno dela krivica,« Božidar Žlender odgovori na vprašanje, kako na škandal gleda kot strokovnjak. »Če je meso neoporečno, potrošniku ni bila narejena nobena škoda. Afera pa zagotovo meče slabo luč na predelovalno industrijo, saj se potrošnik počuti prevaranega. Zaupanje v proizvajalca, da vse, kar je navedeno na deklaraciji, tudi drži, pa je veliko vredno.«

Vir: Dnevnik