Cape Town v Južni Afriki, kjer ustvarjalki delujeta, ima na eni strani odprto obzorje na mogočni ocean, na drugi strani pa gore. »Zemlja je plodna, nasadi trt predstavljajo življenjsko energijo, hrana je posebno okusna, polna sonca in živosti. V tem prečiščenem etru se čuti prvinskost,« je povedala Andreja Cepus. »Subtilna, na trenutke surova, a vseprisotna. Izhaja iz dotika z zemljo. To je mogočna energija. In kako zelo ženska energija je to. Zanimiv občutek, moram reči. Če bi vedeli, kako močni smo kot oblikovalci svojega in s tem tudi skupnega življenja, bi se krepko potrudili, da bi spoznali svoje globine in si dovolili zares občutiti avtentičnost v svoji ženskosti, jo ponovno priklicati na plano in uravnotežiti z moškostjo. Velja za ženske in moške. Kajti le tako lahko živimo polno življenje,« je še povedala .

eleftheria_za_clanek.jpg
Prebujanje med ženskami po vsem planetu

Pa vendar se med čutnost in čustvenost nenehno vsiljuje razum, ki verjame v omejitve svojih in kolektivnih prepričanj. »'Moderna ženska' je bila vzgojena skozi patriarhalni miselni sistem in skozi to perspektivo poskuša biti tista, od katere se pričakuje, da je. Kontekst njenega okolja ni usklajen z njeno naravo. Ta notranji konflikt čutijo vse ženske, nekatere zavestno, druge podzavestno. Trenutno se dogaja globoko prebujanje med ženskami po vsem planetu. Dogaja se na večdimenzionalni ravni: zbuja se celični spomin na sveto žensko modrost iz matriarhalnih rodov, spreminja se družbena interakcija, ekonomsko gledano menjujemo preživele sisteme, živimo bolj zavestno, izoblikuje se gibanje spoznavanja telesne inteligence, vse več izobraževanja poteka v smeri ozaveščene ekološke zavesti ... Za matriarhalne družbe sta bila značilna mir in obilje,« pojasni Eleftheria Kakambouras (na fotografiji zgoraj).

Ovire, ki niso ovire

»Ko se skrivamo ali upiramo preteklim izkušnjam, prilivamo na ogenj energiji ločevanja in tekmovanja, kar je energija, ki je vladala na našem planetu zadnjih 5000 let. Da bi jo zamenjali in znova vstopili v brezpogojno ljubezen, moramo ozdraviti našo preteklost. Če smo nanjo jezni, ostanemo njeni zaporniki, če jo vidimo, kot je, potem smo svobodni, da ji odpustimo in se premaknemo naprej. Edini način, da se kaj naučimo v življenju, je ta, da stvari pripeljemo predse, se soočimo z resnico situacije

kheyrne_velika.jpg
in dovolimo vsem ranam, da svobodno odtečejo iz naše biti ter nas pustijo lažje in lahkotnejše za premik naprej,« je svoj del izkušnje predala Kheyrne Danu (na fotografiji desno) in poudarila, da vsi nosimo v svojih celicah spomin svojih prednikov in da temu ne moremo ubežati, lahko ga le sprostimo in izpustimo. »Ko se enkrat prepustimo in pozdravimo proces pretekle bolečine, smo jo pravzaprav sposobni spustiti iz našega bivanja s takšno hitrostjo, da ni nobene potrebe po strahu. Nobene omejitve ni pri tem, s kakšno lepoto lahko procesiramo stare vzorce, strah je tisti, ki proces naredi težaven in naporen. V trenutku, ko se osvobodimo bolečine, je to radostna izkušnja,« je opogumila sogovornica.

Zrela moč

Nova doba nam obljublja vir notranje moči, ki pa je lahko, če izhaja iz travme, tudi dvorezni meč. »Če prihajamo iz arogance, ki sloni na egu, je to lahko destruktivna sila. Ko prihaja iz notranje ljubezni in svetlobe, je avtentična moč konstruktivna in zasidrana v življenju iz srca. Z veliko močjo pride tudi velika odgovornost. Zato je bistvenega pomena stopiti v milino popolne odgovornosti zase in svoje življenje. Ko se tisto, kar ni bilo uravnoteženo, vrača v harmonijo, se pogosto pojavi učinek, pri katerem nihalo najprej zaniha v drug ekstrem, preden se ustali v harmoničnem in uravnovešenem stanju avtentične moči. Zato je dobro, da je tak proces vračanja v naravno ravnovesje, potovanje, ki ga podpira ponižno spoštovanje do svetosti naše resnične esence. Tako se lahko proces odvije po naravni poti cvetenja namesto opolnomočenja na silo. Lao Tzu je lepo opisal: 'Narava nikoli ne hiti, pa je vedno vse dovršeno.' Tudi voda nikoli ne poskuša teči, ona samo teče,« nam je na dušo nežno položila Eleftheria Kakambouras, ki meni, da je čas, da ozdravimo preteklost in plujemo s tokom sedanjega življenja. Rojstvo, ki se dogaja zdaj, je ponovno rojstvo nas samih. Ponovno prepoznanje naših rojstnih pravic ženske na celični ravni.

Več o zanimivem seminarju na Bledu preberite tukaj.