Znanost je dokazala, da:

- sta vsebnost kisika v celicah in dolžina življenja temeljno povezana s pravilnim dihanjem;
- rakave celice težko prenašajo visoko nasičenost s kisikom;
- obstaja direktna povezava med kratko sapo (hitra zadihanost ob naporu) in srčnimi obolenji;
- obstaja visoka povezava med povišanim krvnim tlakom in nepravilnim dihanjem;
- se dihanje direktno povezuje z živčnim sistemom in močno vpliva na čustvena stanja;
- pravilno dihanje vpliva na dobro spanje;
- prikrita hiperventilacija zmanjšuje vsebnost kisika v celicah in vodi v kronična bolezenska stanja.

Neposredne koristi:

Uspešno premagovanje stresa = Dvig emocionalne inteligence
Uravnavanje krvnega tlaka = Razvoj intuicije
Lajšanje kroničnih zdravstvenih težav = Skladnost duha in telesa


Ob evropskem dnevu astme, ki ga obeležujemo 14. decembra 2012, Inštitut Spolint in farmacevtska družba Lek, član skupine Sandoz, zaokrožujeta letošnje dejavnosti v sklopu programa Astma in šport. Ob tej priložnosti vabijo na odprto, brezplačno delavnico zdravega dihanja, ki jo podarja Lek, član skupine Sandoz, v petek, 14. decembra 2012, z začetkom ob 16.00 uri, v Mladinskem klimatskem zdravilišču Rakitna.

Cilji Dihalnice so razumevanje stresa, ozaveščanje telesnih napetosti med stresom, obvladovanje stresa z dihalnimi vajami, primerno izražanje in kanaliziranje čustvene in telesne napetosti, varovalni ukrepi pred neželenimi učinki stresa, lažje prenašanje delovnih naporov itd. Vsebina temelji na sodobnih dognanjih medicinske in kognitivne znanosti.

Delavnico vodi dr. Milan Hosta, ki se že več kot 10 let terapevtsko izjemno uspešno ukvarja z dihanjem. Razvil je celostno metodo soočanja s stresom in nekaterimi kroničnimi simptomi šibkega zdravja (kronična utrujenost, glavoboli, nespečnost, astma, alergije, visok krvni tlak, diabetes, itd.). Je predavatelj kineziologije na Univerzi na Primorskem. Kot doktor filozofije in diplomirani profesor športne vzgoje s certifikatom za izvajanje Butejkove metode dihanja dr. Hosta na delavnicah poveže telo, um in duha v nedeljivo celoto.