Ali so na voljo statistični podatki o uporabi nujne hormonske kontracepcije? Se starostni prag uporabnic znižuje? Kolikšna je ozaveščenost glede nujne hormonske kontracepcije?

Natančnih podatkov žal nimam. Lekarne  izdajo mesečno približno 2000 škatlic tabletk za nujno kontracepcijo, kar pomeni manj kot 3-odstotni delež celotne izdane hormonske kontracepcije. Se pa uporaba nujne  kontracepcije vsako leto povečuje. Ta podatek  kaže na vse boljšo ozaveščenost slovenskih žensk o možnosti kontracepcije tudi po nezaščitenem spolnem odnosu.
O starosti uporabnic je težko dobiti verodostojne podatke, saj vemo, da je ta kontracepcija v lekarni na voljo brez recepta in ni nujno, da jo uporabi oseba, ki jo kupi. Poleg tega podatkov o starosti kupcev zdravil brez recepta lekarne ne zbirajo. Porabo bi lahko ocenili zgolj tam, kjer nujno kontracepcijo predpisujemo zdravniki, podatke o tem pa ima Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.  

Kako stara je ta vrsta kontracepcije? Kakšni so njeni začetki?


Dr. John McLean Morris je že leta 1966 odkril rabo sintetičnih estrogenov kot nujno, postkoitalno kontracepcijo. Raziskovali so kar nekaj različnih zdravil, s pričakovanjem, da bo to ena izmed stalnih metod kontracepcije, pa so se osredotočili na visoke odmerke estrogena. To se pozneje sicer ni potrdilo. V začetku 70. let pa je A. Albert Yuzpe odkril metodo, s katero so se ženske po

vrabic2.jpg
nezaščitenem spolnem odnosu lahko zaščitile kar z večjim številom običajnih kombiniranih kontracepcijskih tabletk. Nujna kontracepcija, ki vsebuje en sam hormon, progestagen, je bila odkrita leta 1974, bakren maternični vložek kot nujna kontracepcija pa leta 1975.

Katere vrste nujne kontracepcije poznamo in kako delujejo?


Pri starejši Yuzpejevi metodi ženska kot nujno kontracepcijo uporabi večje število kontracepcijskih tabletk, na primer dve tableti z visokim odmerkom estrogena ali štiri z nižjim odmerkom estrogena čim prej oziroma najkasneje v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu. Enak odmerek uporabi po 12 urah. Ta metoda se zaradi manjše učinkovitosti in neželenih učinkov danes le redko uporablja. Nadomestila jo je progestagenska nujna kontracepcija z levonorgestrelom, pri kateri se tabletka vzame v enojnem odmerku čim prej, najkasneje pa v 72 urah po nezaščitenem spolnem odnosu.
Pri slabi petini žensk pride do krvavitve v sedmih dneh po uporabi nujne kontracepcije ne glede na menstruacijo, polovica pa jih dobi menstruacijo nekaj dni prej kot običajno.
Tabletko ulipristal acetata kot nujno kontracepcijo se vzame v enojnem odmerku čim prej oziroma najkasneje v 120 urah po nezaščitenem spolnem odnosu. Po uporabi lahko pride do krvavitve nekaj dni prej ali pozneje, kot je pričakovano. Pri manj kot desetini žensk nastopi krvavitev sedem dni prej, pri eni petini sedem dni zamuja in pri 4 odstotkih zamuja za več kot 20 dni.

Kdaj je potrebna nujna hormonska kontracepcija?

Učinkovitost progestagenske nujne kontracepcije je večja, čim prej jo ženska po nezaščitenem spolnem odnosu uporabi in upada s časovno oddaljenostjo: 95-odstotna je v 24 urah, 85-odstotna v 24 do 48 urah in 58-odstotna v 48 do 72 urah. Učinkovitost po 72 urah ni znana. Čim prej velja tudi za ulipristal acetat, ki pa kaže visoko učinkovitost še 120 ur po nezaščitenem spolnem odnosu, a je zanj potreben recept.

Kakšne so prednosti hormonske nujne kontracepcije?

Največja prednost je, da jo ženska lahko uporabi tudi po nezaščitenem spolnem odnosu, da je lahko dostopna, da povzroča malo neželenih učinkov in da je za njeno uporabo malo omejitev.

Tabletka escapelle, ki  vsebuje 1,5 mg levonorgestrela, je primerna tudi za mlajše od 16 let. Nam lahko opišete njeno delovanje – kako prepreči neželeno nosečnost?

Nujna kontracepcija levonorgestrela je v Sloveniji na voljo v lekarnah brez recepta, uporaba pri dekletih, mlajših od 16 let, pa se brez zdravniškega nadzora ne priporoča. Mehanizem njenega delovanja ni natančno znan. Preprečuje ovulacijo in oploditev, lahko pa povzroča tudi spremembe v maternični sluznici. Naj povem še, da se nujna kontracepcija levonorgestrela lahko uporablja tudi v poporodnem obdobju. Tabletka z levonorgestrelom je preizkušena v številnih kliničnih raziskavah in v številnih oblikah,  je dobro prenosljiva, iz telesa pa se izloči v nekaj dneh.

Kakšni so odzivi uporabnic in kako je sicer z neželenimi učinki nujne hormonske kontracepcije?


Ginekologi od žensk, ki uporabljajo nujno kontracepcijo, ne dobimo veliko povratnih informacij. Eden izmed vzrokov za to je vsekakor njihovo zavedanje, da ta ne bi bila potrebna, če bi h ginekologu pravočasno prišle po stalno in zanesljivo zaščito ali če bi dosledno uporabljale predpisano kontracepcijsko metodo.
Po uporabi nujne kontracepcije tudi ni prav veliko poročil o resnih neželenih učinkih. Približno petina žensk navaja motnje menstrualnega ciklusa, drugi neželeni učinki pa so utrujenost, neprijeten občutek v trebuhu in slabost.
Proizvajalec ulipristal acetata opozarja, da se po zaužitju zdravila ellaOne pogosto pojavi blaga do zmerna omotica in občasno tudi zaspanost in zamegljen vid ter da ima zdravilo blag ali zmeren vpliv na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji. Bruhanje in slabost oziroma glavobol se lahko pojavijo pri enem do desetih odstotkih žensk. Pri levonorgestrelu se slabost pojavi pri 14 odstotkih, bruhanje pa le pri  odstotku žensk.

Tabletko po odnosu lahko ženska dobi v lekarni brez recepta. Imate kot strokovnjakinja pomisleke glede načina izdajanja nujne hormonske kontracepcije?

Da, res jih imam. Vendar ne glede njene dostopnosti, saj je to velika prednost, pač pa bi potrebovali strokovno podkrepljen standardiziran postopek, ki bi farmacevtu omogočil nabor nujno potrebnih podatkov za izdajo najbolj ustrezne vrste nujne kontracepcije, z najmanjšo možnostjo ogrožanja zdravja uporabnice. Za izvedbo tega postopka je nujno zagotoviti mirno in diskretno okolje, kjer se spoštuje zasebnost ženske in njena intima ter je omogočeno varovanje osebnih podatkov. Postopek mora omogočati tudi ugotavljanje tako imenovanih povratnic, ki so najbolj tvegana skupina za neželeno nosečnost in spolno prenosljive okužbe. Nujna pa sta tudi sledljivost, katere cilj bi bil zmanjšanje števila najbolj tveganih uporabnic – povratnic, in utečen postopek avtomatične napotitve k ginekologu, ki bi ženski ponudil kakovostno in strokovno neoporečno kontracepcijsko svetovanje z namenom spodbujanja k uporabi dolgotrajne, stalne in varne kontracepcije. Ženskam pomagati pri odgovornem načrtovanju družine je pravzaprav eno izmed temeljnih poslanstev nas ginekologov.