Raziskovalci predvidevajo, da to zagotavljajo protimikrobne molekule, imenovane katehini, ki so prisotne v zelenem čaju, v manjših količinah pa tudi v oolong čaju. Toda opozorilo tistim, ki radi pijete sladek čaj: sladkor izniči učinek. Zato je tudi pitje sladke kave lahko škodljivo za zobe.

                           

_120677526.jpg

Yasushi Koyama iz medicinske fakultete v Tohoku in njegovi kolegi so v raziskovalno skupino zajeli več kot 25.000 japonskih moških in žensk v starosti med 40 in 64 let. Ugotovili so, da je bilo pri moških, ki so spili vsaj eno skodelico zelenega čaja na dan, 19 odstotkov manj možnosti, da bi za časa življenja izgubili 12 ali več zob (celotno zobovje, vključno z modrostnimi zobmi, jih šteje 32), kot pri tistih, ki zelenega čaja niso pili. Pri ženskah, ki so pile čaj, so bile možnosti za izgubo zob zmanjšane za 13 odstotkov.

Ena od možnih razlag je tudi, da tople pijače izperejo usta. Ker pa je tudi kava topli napitek, a nima učinka kot zeleni čaj, gre očitno za drug vzrok. Kakorkoli, za zdravje telesa so pomembni tudi zdravi zobje in dlesni, zato je smotrno najti preprost način, s katerim bomo poleg ustne higiene krepili svoje zobe.