Sivka

Sivka je rastlina, ki se že dolgo uporablja za zdravljenje nespečnosti, živčnih boleznih in prebavnih motenj. Včasih je bilo v navadi, da so jo tisti, ki so se borili z nespečnostjo, dali v toplo, sproščujočo kopel in si na ta način zagotovili miren spanec, danes pa se je najpogosteje uporablja za pripravo čaja. Sivka poleg tega, da sprošča mišice, pomirja tudi živce in zmanjšuje tesnobnost, sivkih čaj pa deluje blagodejno tudi v primeru motnje spanca. Priprava je preprosta in deluje hitro. Dve žlički cvetov prave sivke prelijemo z eno skodelico vrele vode, pustimo stati 10 minut in precedimo. Priporočljivo je dnevno spiti dve skodelici čaja, ki ga sladkamo z medom in spijemo pred spanjem.

Materina duši

_94124943.jpg
ca

Zdravilne sestavine materine dušice se nahajajo v listu in cvetu, pri zdravljenju pa sta timol in karvakrol tisti sestavini, ki pomagata pri nespečnosti; pravzaprav njuna eterična olja, ki sproščata mišice. Glede na to, da rastlina vsebuje hlapne sestavine, je čaj iz materine dušice potrebno pripravljati v pokriti posodi, ker sicer ne bo imel zdravilnih učinkov. Čaj se pripravlja na naslednji način: žličko materine dušice prelijemo z dvema decilitroma vrele vode, pokrijemo in pustimo stati pol ure. Ko se čaj ohladi, ga precedimo in popijemo. Če ne prenesete grenkobe, ga sladkajte z žličko medu.

Melisa

Iz melise lahko naredimo odlično kopel, ki deluje pomirjujoče in je priporočljiva za osebe, ki trpijo za nespečnostjo.
Zdravilne lastnosti ima ta rastlina zaradi esencialnih olj citral in citronelal, palinov in taninov, ki sproščajo mišice, krepijo srčno mišico in imajo antibiotične učinke. Kuhamo deset žličk suhih listov melise v enem litru vode, pustim ostati deset minut, nato precedimo. Pripravek dodajmo k vodi za kopanje in se v njej namakajmo 20 minut pred spanjem.

Trobentica

Čaj iz korena trobentice velja za izjemno pomirjajoče sredstvo, ki pomaga tudi pri nespečnosti. V deciliter hladne vode stresemo žličko posušenega korena trobentice in prevr

_113194634.jpg
emo. Pustimo stati deset minut in nato precedimo. Priporočljivo je, da je spijemo vsaj tri skodelice čaja na dan. Trobentico lahko uporabljamo tudi v kombinaciji s sivko in šentjanževko: zmešamo 50 gramov trobentic, 15 gramov cvetov sivke in 10 gramov šentjanževke, prelijemo s pol litra vode in pustimo stati tri minute, nato precedimo. Priporočljivo je piti po eno skodelico vsak večer, tik pred spanjem. Če nam je čaj pregrenak, ga lahko sladkamo z medom.

Hmelj

Hmelj je zelo dobro naravno pomirjevalo, zato se ga uporablja za pomiritev živcev in kot naravno sredstvo proti nespečnost. Ta rastlina blaži živčnost, strah in stres, spodbuja spanec in krepi živce. V mnogih državah polnijo vzglavnike s hmeljem, saj zagotavlja dober spanec in zdravi nespečnost. Poleg vzglavnika, napolnjenega s hmeljem, se lahko odločimo tudi za čaj, ki daje enako dobre rezultate. Zmešajmo 50 gramov hmelja in baldrijana, od tega vzamemo tri žličke mešanice in jih prelijemo z 400 mililitrov vrele vode. Pustimo stati dve uri, nato precedimo. Čaj se pije zvečer, pred spanjem.