Medicina v prvi vrsti rešuje življenje ogrožajoča stanja. Bolezni, ki izvirajo iz spremembe medeničnega dna, pri ženskah res ne ogrožajo življenja, vsekakor pa motijo njegovo kakovost. Uhajanje urina, povešenost in ohlapnost spolnih organov, ki prikrajšajo za kakovostno in sproščeno spolno življenje, pa so žal tabu teme, o katerih zaradi sramu in nelagodja neradi razpredamo. »Spolnost je zelo pomembna za vzdrževanje ustrezne partnerske komunikacije in če obstaja na tem področju ovira, jo je treba zaupati ginekologu,« je ženske pozval prof. Lukanović, s katerim smo spregovorili o razlogih za oslabele strukture medeničnega dna, ki pripeljejo do oslabelosti mišic zapiralk in ohlapnosti nožnice. Najpogostejši dejavniki, ki sprožijo omenjene težave, so porodi. Pomembno je upoštevati, kolikokrat je ženska rodila, kakšni so bili pre

adolf.jpg
sledki med porodi, kakšen je bil njihov potek, teža otrok, ali je porod terjal raztrganine in, ne nazadnje, kako so bile te oskrbljene. Dejavnik tveganja so tudi operacije v področju male medenice, povišana telesna teža in pa delo, ki ga ženska opravlja. Če ženska pri svojem delu dviguje bremena, težja od petih kilogramov, pravimo, da opravlja težka fizična dela. Vse našteto lahko vodi v oslabljenost medeničnega dna, ki na eni strani sproža nehoteno uhajanje urina, na drugi pa slabi kakovost spolnega življenja. »Problematiko moramo zaradi specifične anatomije ženskega telesa reševati interdisciplinarno,« je poudaril prof. Lukanović. »Literatura in tudi naše študije kažejo, da ima vsaka četrta ženska težave z nenadzorovanim uhajanjem urina tudi med spolnim odnosom. To je šokanten podatek in zahteva ukrepanje.«

Nova možnost pomoči

Slovensko podjetje je izdelalo nastavek za lasersko termoterapijo za zdravljenje sindroma ohlapne nožnice. Naprava je po svetu že v uporabi in, kot je povedal prof. Lukanović, njegovi tuji kolegi, zlasti tisti iz Južne Amerike, že poročajo o pozitivnih izkušnjah. Način zdravljenja se je izkazal kot primeren tudi za blage oblike uhajanja urina. Pri nas na uradne rezultate še čakamo. »Konec avgusta smo na ginekološki kliniki dobili soglasje etične komisije, da lahko študijo, s katero bomo evalvirali metodo, uradno začnemo. Opravili smo že nekaj deset poskusnih posegov z željo, da metodo klinično osvojimo. Prostovoljke, ki so privolile v poseg, so bile v večini več kot zadovoljne z izidom,« je bil optimističen sogovornik.

Podobno vaginalni ultrazvočni preiskavi

Laser pogosto uporabljajo kot kirurško orodje, pri laserski termoterapiji pa steno nožnice zgolj segrevajo do 65 stopinj Celzija. Prvi mož ginekološke klinike je pojasnil, da gre za razmeroma enostaven, nenevaren ambulantni poseg. »Bolečin načeloma ni, zato uporaba anestezije ni potrebna. Na začetek nožnice, kjer je tkivo bolj občutljivo, lahko na željo pacientke nanesemo lokalni anestetik. Postopek je podoben kot pri vaginalni ultrazvočni preiskavi, traja 15 do 20 minut in je, lahko rečemo, nenevaren,« je pojasnil sogovornik in za boljšo predstavo navedel pomembno razliko med pristopi. Ginekološka estetska kirurgija, ki je v razcvetu zlasti v ZDA, se osredotoča na zunanji videz ženskih genitalij, torej na velikost, simetrijo in ohlapnost sramnih ustnic, medtem ko laserska termoterapija deluje izključno na notranjost nožnice. Dosedanji poskusi večjih zapletov niso pokazali. »Če terapevt upošteva referenčne vrednosti laserskega aparata, zapletov ni pričakovati. Je pa teoretično možen nastanek opekline. Vsekakor je prvo varovalo to, da poseg izvaja pooblaščeno strokovno osebje,« je zagotovilo varnosti predstavil profesor. Študija za evalviranje metode bo trajala vsaj šest mesecev. Ko bodo rezultati znani, bo vodstvo ginekološke klinike izdelalo ekonomski izračun zdravljenja. Če Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije cen ne bo potrdil, bodo to storitev skušali ponuditi samoplačniško.

Koliko šivov sem dobila

»Prvo vprašanje novopečenih mamic po porodu se navadno glasi, koliko šivov sem dobila?« je prof. Lukanović ponazoril, kako pomemben je ženskam tudi zunanji videz njihovih genitalij. Ponudba intimnih kirurških popravkov vulve, ki jim strokovno pravimo labioplastika, je v porastu in prof. Lukanović, ki se zaveda pomena kakovosti življenja ob boljši samozavesti, tem možnostim ne nasprotuje. »Če žensko moti videz njenih genitalij in ima možnost, da si morebitne estetske nepravilnosti popravi, naj to stori. Zdravstveni delavci smo tu tudi zato, da našim bolnicam izboljšujemo kakovost življenja in jih tako motiviramo k večji ustvarjalnosti pri vsakdanjem delu,« je zaključil.

Porast genitalnih estetskih posegov

testen.jpg

»Nekatere se pritožujejo nad neprijetnim občutkom med spolnimi odnosi, druge nad drgnjenjem med hojo in športom. Večina pa potoži, da se v intimnih trenutkih počutijo bolj zadržano, sramežljivo in jih je strah reakcije partnerja. Spet tretje imajo neprijeten občutek, da jim bodo sramne ustnice pokukale izza kopalk,« je o omejitvah, ki jih prinaša določen videz sramnih ustnic, povedal asist. Andrej Testen (na fotografiji desno), dr. med., specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije, ki beleži porast genitalnih estetskih posegov. Prav zaradi videza v kopalkah se je največ žensk s prošnjo po korekciji pri njem oglasilo v času pred poletjem. »Večinoma so ženske nezadovoljne zaradi velikosti ali asimetrije malih sramnih ustnic. Je pa tudi nekaj takih, ki so nezadovoljne z obliko velikih sramnih ustnic,« je pojasnil. Pri slednjih gre po njegovem povečini za suhe, morda celo nekoliko presuhe ženske, ki jih v hlačkah ali kopalkah moti povešenost ali pa prekomerna izbočenost velikih sramnih ustnic. »Večina si želi, da bi se male sramne ustnice skrile pod velike in da bi delovale vsaj približno simetrične,« je sklenil najpogostejše želje, ki jih skuša uresničevati. Povečane male sramne ustnice za intimno zdravje seveda niso nevarne. Problematične so le zaradi nezadovoljstva in zmanjšanja samozavesti, ki se odraža pri slabši kakovosti spolnega življenja.

Tudi kirurški poseg nezapleten

»Poseg manjšanja malih sramnih ustnic je z vidika operaterja nezapleten in dokaj enostaven poseg. Tudi želje in pričakovanja pacientk so realni,« je pojasnil asist. Testen o posegu, ki je v njegovi zasebni ambulanti v Mariboru samoplačniški in znaša od 1000 do 1500 evrov. Obstaja pa skupina žensk, ki ima ob tem še druge težave, na primer zajemanje zraka med spolnimi odnosi, občutek, da je nožnica po porodu ostala širša ipd. Za te težave, ki pogosto sovpadajo z urinsko inkontinenco, je pravi naslov ginekolog. Pri asist. Testenu pa se z željo po bolj privlačnih intimnih delih ne oglasijo samo mamice. Le približno polovica je takih, ki so rodile. Večina je imela težave že pred nosečnostjo, po porodu pa so se težave še stopnjevale. In morebitni zapleti? Ti so po besedah kirurga zelo redki. Možno pa je, da pride do okužbe ali hematoma, lahko se zgodi tudi, da šivi prehitro razpadejo in se rana nekoliko razpre. Od poznejših zapletov pa je možna manjša asimetrija sramnih ustnic ali pa na pritisk občutljiva brazgotinica. »Kar pa je na srečo res sila redko. Večina žensk je po posegu zelo zadovoljnih,« je sklenil asist. Testen.

Vir: Dnevnik