In kaj sploh je pšenična trava? Pod tem pojmom razumemo raznolike trave, ki se jih zaradi terapevtskih in hranilnih lastnosti uporablja kot zeliščna zdravila - pšenična, ječmenova, ovsena, ržena in nekatere druge, vse pa imajo podobne učinkovine.

Po začetnem odkrivanju koristnega delovanja teh trav se je v Severni Ameriki njihova uporaba razširila in v 40. letih prejšnjega stoletja so potrošniki lahko v lekarnah po vseh Združenih državah Amerike in v Kanadi kupili živila iz pšenične trave. Zgodbe o uživanju trave kot prehranskega dopolnila so objavljale mnoge ameriške

psenicna5.jpg
revije in v znanstvenih krogih so raziskovalci opravljali številne poskuse in raziskave. Navdušenje nad tem dopolnilom je z razvojem in napredkom tehnologije začelo upadati in kemična ter sintetična dopolnila so postala bolj priljubljena kot naravna dopolnila. Pšenična trava je tako počasi utonila v pozabo.

Danes se pšenična trava ponovno vrača in postaja vedno bolj priljubljena, saj so se ljudje začeli zavedati njenih zdravilnih učinkovin. Njeni trije najbolj terapevtski učinki so čiščenje krvi, razstrupljanje jeter in čiščenje debelega črevesa. Kot prehransko dopolnilo je zelo hranilna, vsebuje pa mnoge minerale in vitamine. Pšenično travo danes lahko dobimo v vseh večjih trgovinah z zdravo hrano in v "juice" barih, naročimo pa jo lahko tudi neposredno pri predelovalcih, ki jo svojim strankam pošiljajo na dom. To živilo je zelo hranilno in krepilno, vsebuje pa tako širok spekter hranilnih vrednosti, da lahko preživimo tudi, če ne uživamo ničesar drugega.

Pšenična trava si je sloves pridobila pri ljudeh, ki so trpeli za resnimi boleznimi in jim konvencionalni načini zdravljenja niso več mogli pomagati. Z rednim uživanjem pšenične trave so uspeli premagati različna bolezenska stanja, kot so kožne bolezni, slabokrvnost, glavoboli, alergije, slaba prebava, prekomerna teža ter tudi hujše težave, kot so visok krvni tlak, srčne bolezni, artritis in celo rakava obolenja. Poleg pričevanj učinkovitost in hranilne vrednosti tega živila potrjujejo tudi različne raziskave in klinični dokazi. Pšenično travo lahko uživate v obliki svežega soka, v prahu ali v obliki tablet, rektalno pa jo lahko v telo vnesete tudi v obliki vsadkov ali s pomočjo klistirja.

Kljub vsem dokazanim terapevtskim učinkom pšenične trave se morate zavedati, da to živilo ni nikakršno čudežno zdravilo ali magičen napoj. Pšenična trava sama po sebi ne zdravi bolezni, ljudje se namreč zdravimo sami, to živilo pa nam pri tem pomaga. Če jo uporabljamo kot del celostnega programa, s katerim skušamo izboljšati svoje zdravje, če spremenimo svojo prehrano, svoj način življenja in če se začnemo redno ukvarjati s telesno aktivnostjo, pa lahko to naravno zdravilo poveča naše možnosti za krepitev in izboljšanje zdravja.

Več o pšenični travi si lahko preberete v knjigi Stevea Meyerowitza, ki je postala mednarodna uspešnica. Našli boste podrobnejše opise, kako to naravno živilo deluje, najpomembnejše raziskave, ki dokazujejo njene terapevtske vrednosti, zgodbe ljudi, ki so si s pomočjo uživanja pšenične trave uspeli povrniti zdravje, opise postopkov gojenja in najpogostejše težave pri njenem sočenju. Knjiga je pri nas izšla pri založbi Cangura.com