Tudi sicer so težave zaradi vnetja sečnega mehurja pri ženskah pogoste, še posebno v poletnih mesecih. V vročih dneh namreč glede na zunanjo temperaturo pijemo premalo in se mehur »manj spira«, je razložil asist. Bojan Štrus, dr. med., vodja ambulante Kliničnega oddelka za urologijo UKC Ljubljana. Poleti imajo ljudje tudi več spolnih odnosov, ko pri ženskah prav tako lahko pride do vnetja mehurja.

Vnetje sečnega mehurja sicer najpogosteje povzroča črevesna bakterija Escherichia coli. Predvidevajo, da do okužbe sečil pri ženskah pride zaradi tega, ker sta zadnjična odprtina in sečnica zelo blizu skupaj. Sečnica pa je pri ženskah zelo kratka, saj meri od 2,5 do 4 centimetre, in imajo bakterije kratko pot do mehurja.

Pekoče uriniranje, smrdeč urin

Prvi znaki vnetja so pogosto uriniranje, pekoče uriniranje, smrdeč in temen urin ter bolečine v spodnjem delu trebuha, ki jih največkrat pripišemo bolečim jajčnikom. Zdravniško pomoč je dobro poiskati, kadar so bolečine močne in še posebej če opazimo krvav urin, svetuje urolog. Zdravljenje z antibiotiki je večinoma uspešno. Običajno zdravljenje vnetja mehurja traja od sedem do deset dni. Značilno za vnetje mehurja je tudi, da se običajno pojavi večkrat. Takrat je potrebno dolgotrajnejše antibiotično zdravljenje, tudi po več mesecev z zelo nizkimi odmerki antibiotikov.

Težave z vnetjem mehurja pri odraslih rešujejo splošni zdravniki, do urologa pa morajo pacienta napotiti, kadar gre za zapleteno okužbo sečil. Takrat je lahko vzrok okužbe anatomski ali bolezenski, na primer ledvični kamen, razvojna anomalija, tumor..., zaradi česar se vnetje običajno ne pozdravi in mora specialist z dodatnimi preiskavami preveriti, kaj je v ozadju vnetja. Kadar za vnetjem mehurja zboli otrok, pa potrebuje obravnavo pri urologu, saj težavi verjetno botrujejo razvojne nepravilnosti.

Brusnice in škatlica uroantiseptikov

Pri začetnih težavah vnetja mehurja si lahko pomagamo tudi sami. Na sluznico mehurja ugodno vpliva brusnični čaj oziroma čaji za ledvice in mehur, priporočljivo pa je tudi, da popijemo več tekočine kot običajno. Tistim, ki imajo ponavljajoče se težave z vnetjem mehurja, Bojan Štrus priporoča, da s sabo na dopust vzamejo škatlico uroantiseptikov, ki jih pred odhodom predpiše zdravnik. Na splošno ženskam urologi priporočajo, da veliko pijejo (od 1,5 do 2 litra tekočine na dan) in se tako varujejo pred vnetjem mehurja, saj je nujno spiranje bakterij iz sečnega mehurja s pretokom urina. Če ne pijemo dovolj, je sečni mehur idealen za razmnoževanje raznih bakterij, ki povzročajo vnetja sečil. Prav tako je pomembno, da mehur pri uriniranju popolnoma izpraznimo, saj urin, ki zastoji v mehurju, omogoča razrast bakterij in ponovne okužbe.

Vir: Dnevnik