S tem sta želeli pokazati, da nas hendikep ne sme v ničemer omejevati, lahko pa nas kvečjemu združuje in nadgrajuje. Dežju navkljub se jima je na pohodu okoli Kopra pridružilo okoli 40 ljudi, med njimi nekaj hendikepiranih, in skupaj so se zoperstavili vremenu.

»Bolj smo se bližali štartu, več je bilo ljudi, kar me je zelo razveselilo. Tovrstna podpora vlije človeku voljo za nadaljne projekte, pogumnejše korake v prihodnost, ki je še svetlejša,« je svoje občutke ob koncu pohoda strnila Natalie Finkšt.

Na svetu je okoli 17 milijonov otrok in odraslih s cerebralno paralizo ter 350 milionov ljudi, ki so v njihova življenja močno vpleteni. Podprt s strani številnih organizacij po vsem svetu je letos nastal svetovni dan cerebralne paralize, v okviru katerega se do naslednje obeležitve (svetovni dan bo vsak prvi torek v septembru) odvija projekt »Spremeni moj svet v eni minuti«, s katerim lahko ti ljudje povejo, kaj bi jim olajšalo življenje, izbrane ideje pa bodo postale tudi resničnost.

Pobudnik globalnega projekta, ki najdihuje številne po vsem svetu, Marcus Blease iz Združenja za cerebralno paralizo v Avstraliji, meni, da je to edinstvena priložnost za vsakogar, ki želi aktivno pomagati pri izboljšanju življenj ljudi s to motnjo: »Moč dajemo v roke ljudem in verjamemo, da bomo s projektom na boljše spremenili marsikatero življenje«.

»Hendikep ne nastane zaradi fizičnih nezmožnostih osebe. Nastane zato, ker okolje, v katerem živimo, ni prilagojeno ljudem z okvaro in jim ne omogoča polnega in učinkovitega sodelovanja v družbi,« je ob obeležitvi svetovnega dne opozoril udeleženec pohoda, Emso Šabić.