O Pilatesu

Pilates je predvsem vadba za krepitev centra telesa. Vendar lahko s pestro izbiro pilates vaj krepimo celotno telo. Njihova posebnost je, da se izvajajo zares počasi. Ritem gibanja in dihanja je približno dve do tri sekunde v eno stran in enako počasi v drugo stran. Dihanje je vedno usklajeno z gibanjem. Med izvajanjem pilates vaj je potrebno imeti mišice centra telesa ves čas vključene (stisnjene, aktivirane), potrebno je pravilno in usklajeno dihanje, zahteva se popolna koncentracija, tekoče gibanje, kontrola gibanja in rednost. Vsako vajo, narejeno po pilates principih, je potrebno ponoviti od 6- do 12-krat (odvisno od zahtevnosti vaje). V vsakem položaju iščemo nevtralen položaj hrbtenice (položaj dvojni »S«). Večino vaj lahko izvajate brez rekvizitov. Takšne primere vaj vam bomo prikazali tudi v video prispevkih. Kadar uporabljamo pri izvajanju vaj pripomočke in rekvizite, pa želimo vadbo otežiti, olajšati ali popestriti.

Vadba, ki jo prikazujemo, je namenjena zdravi hrbtenici. V primeru, da imate kronične bolečine v križu, diskus hernio, poškodovan živec ishias, ste imeli pred kratkim carski rez ali kakšno drugo operacijo, vaj ne smete izvajati. V tem primeru se posvetujte s svojim zdravnikom, fizioterapevtom ali se vadbe lotite individualno.

Pilates stoje (več o vajah v videu)

1. Upogib trupa in izteg trupa (v mizo),
2. Široki počep in vzročenje z rokami,
3. Dvig kolena, zanoženje (s stiskom lopatic).

Pilates stoje je zanimiva različica pilates vadbe. Pilates stoje od nas zahteva maksimalno koncentracijo, dobro ravnotežje in še boljšo stabilizacijo trupa. Če želite učinek, je vaje potrebno izvajati počasi, saj le s počasnim izvajanjem aktiviramo prav tiste globoke mišične skupine, ki nam pomagajo narediti vajo.