Kot kažejo raziskave, je moške še vedno sram spregovoriti z zdravnikom o svojih težavah z erekcijo. To opažajo tudi zdravniki sami, ki pravijo, da bi jih moški morali opozoriti tudi na to težavo. Kar polovica moških, ki imajo že dalj časa sladkorno bolezen, ima občasne ali redne težave z erekcijo. Motnja erekcije pa je lahko tudi zgodnji znak srčno-žilne bolezni, saj ima kar polovica moških, starejših od 50 let in z motnjo erekcije, hkrati tudi največkrat še prikrito, vendar že pomembno srčno-žilno bolezen.

Odkrivanje in doživljanje sladkorne bolezni

Sladkorna bolezen zaradi svoje pogostnosti in težkih posledic predstavlja ne samo zdravstveni, ampak tudi širši družbeni, socialni in ekonomski problem, zato je njeno zgodnje odkrivanje za preprečevanje kasnejših zapletov nesporno. Večino bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2 odkrijemo naključno, ko simptomi bolezni še niso izraženi, na sistematskih pregledih ali pri pregledih zaradi drugih vzrokov.  Sladkorno bolezen tip 2 lahko preprečimo z zdravim načinom življenja, zato v zdravstvenem sistemu izkoriščamo možnosti prepoznavanja oseb z velik

md000724.jpg
im tveganjem za sladkorno bolezen in njenega preprečevanja. In pri tem v okviru programa farmacevtske skrbi sodelujejo tudi lekarniški farmacevti.

Sladkorna bolezen je ena najstarejših diagnosticiranih boleznih, saj so jo poznali že v Antiki (egipčanski zapisi, ki izvirajo cca. 1.500 let pred našim štetjem). Danes gre za eno najpogostejših bolezni z nepredvidljivim potekom, ki običajno bolnika obremenjuje tudi psihično. Stres za bolnika prinašajo redni pregledi in testi ter nepredvideni zapleti, hkrati pa bolnike običajno bremeni še občutek krivde, saj se pogosto ne držijo navodil zdravnikov in lekarniških farmacevtov za spremembo dolgoletnih življenjskih navad ali razvad. Kot opažajo lekarniški farmacevti pri izvajanju programa farmacevtske skrbi, je še posebej pomembno pri tistih bolnikih, ki se počutijo dobro in ne občutijo te svoje bolezni, da jih nenehno spodbujajo k zdravemu načinu življenja in upoštevanju navodil za varno in pravilno zdravljenje z zdravili.

Zdravljenje sladkorne bolezni

Pri spremljanju bolnikovega zdravljenja je pomembno upoštevati merila za oceno kakovosti zdravljenja, ki obsegajo nadzor nad vrednostmi glukoze v krvi in urinu, vrednostmi holesterola in trigliceridov v krvi, krvni tlak, indeks telesne mase in kajenje. Osnovni cilji zdravljenja sladkorne bolezni so odprava simptomov in preprečevanje akutnih ter kroničnih zapletov. Pomembno vlogo pri zdravljenju sladkorne bolezni imata tudi redna in uravnotežena prehrana ter redna vadba vsaj trikrat tedensko po pol ure. Sodobna prehrambena priporočila za sladkorne bolnike so skoraj enaka smernicam zdrave in uravnotežene prehrane za splošno populacijo. Razlika je v izbiri ogljikovih hidratov, kjer se priporočajo tista, ki povzročajo čim manjši porast glukoze v krvi. Hrana naj bo razdeljena na več obrokov, ki so enako razporejeni čez dan, velikost obrokov pa naj ustreza razporeditvi telesne obremenitve.

Zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni so usmerjena v zniževanje nivoja glukoze v krvi, bodisi z nadomestnim zdravljenjem z insulinom ali s peroralnimi zdravili, ki spodbujajo izločanje insulina, zmanjšajo produkcijo glukoze v jetrih ali povečajo njen privzem v mišicah in maščobnem tkivu. Bolnikom s sladkorno boleznijo tipa 1 predstavlja insulin edino možnost za življenje, saj pri njih ni primerna nobena druga osnovna oblika zdravljenja. Pri bolnikih s sladkorno boleznijo tipa 2 pa je potrebno zdravljenje z insulinom ob hiperglikemiji (stres, infekcije) in ob odpovedi peroralnih hipoglikemikov. Izbor vrst insulinov in njihovih odmerkov je povsem prilagojen potrebam posameznega bolnika. Zdravljenje je zahtevno, vendar uspešno, če bolnik izvaja potrebno samokontrolo in aktivno sodeluje pri zdravljenju.

Sladkorni bolniki pogosto uporabljajo različne izdelke za samozdravljenje (zdravila brez recepta, zdravila rastlinskega izvora, izdelki za zmanjšanje telesne teže ali vsebnosti glukoze v krvi, ki so na tržišču kot dodatki k prehrani). Ob tem velja opozorilo, da se izdelki, ki vsebujejo pripravke nekaterih rastlin (Ameriški Ginseng, Sabljasti triplat, Momordica charantia, Gymnema sylvestre), ter vitamini, minerali, vitamin E, magnezij, itd., lahko uporabljajo le kot prehranski dodatek pri zdravljenju sladkorne bolezni. Ob tem priporočamo, da se bolniki s sladkorno boleznijo glede uporabe le-teh najprej posvetujejo z zdravnikom ali lekarniškim farmacevtom, saj samozdravljenje poveča tveganje za neželene učinke.

Motnja erekcije pri sladkornih bolnikih

Približno polovica moški s sladkorno boleznijo ima težave z erekcijo, saj poškodbe živcev zaradi povišanega sladkorja lahko povzročijo manjšo občutljivost penisa in zmanjšanje intenzivnosti signalov, ki pridejo iz možganov. Zaradi poškodb erektilnega tkiva in žil, ki so prav tako posledica povišanega sladkorja v krvi, pa se penis ne more napolniti s krvjo, zato tudi ne pride do erekcije. Motnja erekcije se lahko pojavi že pred diagnozo sladkorne bolezni in je torej lahko eden od njenih zgodnejših znakov. Bolj običajno pa sodi med pozne zaplete sladkorne bolezni in se razvije po približno 10 do 15 letih trajanja bolezni. Bolniki, ki imajo sladkorno bolezen pod nadzorom (urejeni bolniki), imajo običajno manj težav tudi z erekcijo.

Motnja erekcije lahko prizadene tudi mlajše bolnike s sladkorno boleznijo, s staranjem pa je bolj pogosta. Po 50. letu ima motnjo erekcije od 50 do 60 % bolnikov, po 70. letu pa kar 95 %. Zdravljenje motnje erekcije pri sladkornih bolnikih s tabletami za zdravljenje motnje erekcije je uspešno v približno v treh četrtinah primerov (70 – 75%). Če tablete ne pomagajo, pa so na voljo tudi drugi pripomočki, in sicer vakuumska črpalka ali podkožne injekcije za penis, bolnik pa se lahko odloči tudi za penilno protezo, za vstavitev katere je potreben operativen poseg.

Čeprav se moški pogosto soočajo z motnjo erekcije (še posebej bolniki s sladkorno boleznijo, hipertenzijo in srčno-žilnimi boleznimi), jim je pogosto nerodno in o tej svoji težavi ne seznanijo zdravnika. Zdravila za zdravljenje motnje erekcije so na voljo le na recept, saj mora zdravljenje potekati pod nadzorom zdravnika. Ob tem zdravniki opozarjajo, naj moški ne kupujejo zdravil za zdravljenje motnje erekcije preko spleta, saj obstaja velika verjetnost, da bodo dobili ponarejena zdravila, s tem pa ogrožajo svoje zdravje.

Zdravljenje motnje erekcije


Za zdravljenje motnje erekcije zdravniki običajno najprej predpišejo tablete, saj je to najmanj agresivna oblika zdravljenja motnje erekcije. Za zdravljenje se uporabljajo zdravila iz skupine zaviralcev PDE5, ki so na voljo le na recept, čeprav so samoplačniške. Zdravila za zdravljenje motnje erekcije se razlikujejo predvsem po hitrosti in trajanju učinkovanja. Večinoma tablete učinkujejo
_121127937.jpg
po pol ure ali eni uri. Obdobje učinkovanja je večinoma med petimi in osmimi urami (sildenafil in vardenafil), pa tudi do 36 ur (tadalafil). Zaradi te lastnosti daljšega trajanja učinkovanja je možno tudi zdravljenje motnje erekcije z manjšim dnevnim odmerkom, ki se izvaja na podoben način kot pri ženskah jemanje kontracepcijskih tablet. Vse tablete pa delujejo na podoben način, in sicer same po sebi še ne povzročajo erekcije, ampak je potrebna spolna stimulacija. Tablete torej učinkujejo, če je moški vzburjen in si želi spolnosti.

Pri sladkornih bolnikih običajno ni ovir za zdravljenje motnje erekcije. Ker pa sladkorni bolniki štirikrat pogosteje zbolevajo za srčno-žilnimi boleznimi, je potrebno opozorilo, da zdravljenje motnje erekcije z zaviralci PDE5 ni primerno za bolnike, ki se zdravijo z zdravili, ki vsebujejo nitroglicerin (npr. zdravljenje angine pectoris), ali pa imajo zelo visok oziroma zelo nizek krvni tlak. Tudi zdravila za zdravljenje motnje erekcije imajo lahko neželene učinke, ki se sicer redko pojavljajo, kažejo pa se večinoma kot glavobol, zamašen nos, rdečica ali bolečine v mišicah.