Za uspešno doseganje starosti je pomembno uravnoteženo stanje na številnih področjih življenja. Pomembno je telesno, duševno (miselno in čustveno) zdravje, ustrezno socialno okolje, ugodno ekonomsko stanje in navsezadnje družbene razmere, je prepričana Jolanda Prelec Lainščak, univ. dipl. inženirka živilske tehnologije, nutricionistka, ki je podala nekaj nasvetov, kako lahko s prilagojeno prehrano v zrelih letih prispevamo k ravnovesju.

»Veliko starostnikov ima težave z zobovjem in dlesnimi, s stranskimi učinki zdravil, zaradi katerih nastanejo spremembe v okusu in vohu, nimajo pravega občutka za lakoto ali sitost, pestijo jih kronične in akutne bolezni, prisotni so zaprtje, pozabljivost, depresija, vznemirjenost, samota… Vsemu temu moramo prilagoditi prehrano,« je svetovala Prelec Lainščakova, ki opozarja zlasti na energijski vnos. Po 60. letu večina ljudi potrebuje za 20 do 30 odstotkov manj kalorij. Potrebe po energiji se po besedah sogovornice zmanjšajo, ker se zmanjša osnovna presnova in ker je tudi telesna dejavnost zmanjšana. »Telesna nedejavnost ob nespremenjenih prehranskih navadah poveča maščobno maso in zniža pusto telesno maso,« je posvarila ter nadalje svetovala, naj starosti, spolu in zdravstvenemu stanju primerno

_108511203.jpg
ostanemo telesno aktivni. Energijsko vrednost dnevnega vnosa mora posameznik v zrelih letih prilagoditi načinu življenja. Povedano drugače: energijski vnos in poraba se morata izenačiti. Le tako bo možno ohraniti primerno telesno težo in dobro gibljivost.

Hrana naj bo okusna in dovolj mehka

Na splošno moramo v zrelih letih iz prehrane umakniti tiste sestavine, ki napenjajo, povzročijo zaprtje in nelagodno počutje. Katere so to, najbolje ve vsak sam. »Hrana starostnika pa naj bo tudi okusna, barvno usklajena, dovolj mehka, postrežena v primerni posodi, v prezračenem in čistem okolju,« je še dodala sogovornica.

Dobro prežvečite!

Prej kot kalorij je v prehrani navadno premalo hranil, kar velja za vse starostne skupine. Zaradi slabega vsrkavanja nekaterih vitaminov in mineralov ter zaradi pogostejšega jemanja zdravil, ki povečujejo potrebe po določenih esencialnih hranilih (folni kislini, vitaminu B12, B6 in vitaminu C, železu, kalciju), pa je v starosti ustrezna zagotovitev le-teh sploh pomembna. Zakaj je absorpcija nekaterih hranil z leti slabša? Vzroki so lahko različni: enolična prehrana, termično nepravilno obdelana živila, bolezni želodca in tankega črevesja, odsotnost fermentov in encimov, razna zdravila, pa tudi pomanjkljivo žvečenje. Nutricionistka je prepričana, da raznovrstna prehrana praviloma zagotavlja zadovoljiv vnos, pomembno pa je, da posameznik hrano dobro prežveči.

Zdravnik naj odloči

V primerih, ko prizadevanja za uravnoteženo prehrano niso uspešna, se velja posvetovati z osebnim zdravnikom ali s prehranskim strokovnjakom, ki pomagata sestaviti biološko polnovredne in energijsko uravnotežene obroke. Zdravnik na podlagi laboratorijskih izvidov odloči tudi o uvedbi vitaminsko-mineralnih dodatkov. »O uporabi prehranskih dopolnil naj vselej odloča strokovnjak, zdravnik ali prehranskih strokovnjak, nikoli jih ne jemljite kar tako, zaradi nekakšne preventive,« je opozorila sogovornica in dodala, da zdravi starostniki ob uravnoteženi prehrani in zdravem načinu življenja ne potrebujejo prehranskih dopolnil.

Uporabo prehranskih dopolnil upravičuje pridelana živila v močno osiromašeni (tudi onesnaženi) zemlji, kjer primanjkuje makro- in mikrohranil, nepravilno skladiščenje živil, nepravilna predelava, gensko spremenjena živila, slabe prehranske navade, dolgo trajajoča intravenozna prehrana, kadilske navade, alkoholizem.

Prehranska dopolnila nakupujte preudarno

»Izberite priznane proizvajalce, nikar ne nepoznanih,« vam na dušo polaga nutricionistka. »Priporočenega odmerka ne prekoračite, ker lahko ima to resne posledice. Vedno spremljajte svoje telesne odzive. Ko opazite prve znake morebitnih neželenih učinkov, izdelka ne uporabljajte več. Občasno naredite premor in preverite, ali se je stanje izboljšalo. Skratka, izogibajte se tveganju.«

Nedeljski dnevnik, 2. maj 2012