_879843.jpg
Sestavine
steblo rabarbare,
150 ml vode,
300 g svežih ali zamrznjenih jagod,
banana,
nekaj lističev bazilike,
po potrebi malo ledu.

Priprava
1. Rabarbari odrežemo olesenele dele, jo  olupimo, narežemo na rezinice in  stresemo v 150 ml vode. Vodo z rabarbaro  zavremo in kuhamo 5 minut, nato jo ohladimo.
2. V posodo mešalnika naložimo jagode, na kose narezano banano, ki bo napitek  osladila, in baziliko. Vse skupaj prelijemo z rabarbaro in vodo, v kateri smo jo kuhali. Če smo uporabili sveže sadje,  dodamo še nekaj kock ledu.
3. Sadje gladko zmeljemo, natočimo v  kozarce in okrasimo z jagodami in lističi bazilike.

Dobrodošle, jagode!
Tržnica se že polni z jagodami. V  prihodnjih dveh mesecih bo ponudba  ogromna in slastna. Jagode so zares dobre  takrat, ko jih zavohate že na daleč. So  nizkokalorične in polne vsega dobrega.  Najboljše so tiste, ki zrastejo doma. Okus in vonj domačih sta najslajša, pa še veliki količini škropiv, s katerimi jih gojene na plantažah intenzivno škropijo, se  izognemo.

Ščepec poživitve
Kdo pravi, da se bazilika prileže le k pestu  in paradižnikom? Prav odlično se izkaže tudi kot dodatek sladkemu in aromatičnemu sadju, kot so jagode in  rabarbara. Poleg zanimive arome bazilika  prispeva še svoje zdravilne lastnosti.  Uravnava krvni tlak in sladkor, izboljša  krvno sliko, ureja prebavo, pomirja vnetja in še kaj. Bazilika izboljša koncentracijo in poživi, zato je današnji napitek idealna  malica med delovnimi obveznostmi.

Zelenjava, ki jo uporabljamo kot  sadje
Iz rabarbare lahko pripravimo kompote,  pite, sirupe, marmelade, torte, narastke,  mafine in kruh – kljub temu da sodi med  zelenjavo, jo namreč uporabljamo kot  sadje. Z rabarbaro lahko v receptih  učinkovito zamenjamo brusnice. Poka po  šivih od vitaminov, je pa tudi odličen vir  vlaknin, enkraten razstrupljevalec in  balzam za prebavo. Potrebujete odmor in  osvežitev? Hitro na tržnico!

Današnji jagodni napitek je zmešala Katja Mrzel, predsednica društva Zeleni ponedeljek. Še več slastnega je pripravila na www.presnica.com. Foto: Luka Arnuš