_101043455.jpg
Ameriški slamnik krepi imunski sistem

Zdravilni učinek: ta prelepa rastlina se v zadnjih nekaj desetletjih vse bolj pogosto uporablja kot sredstvo za krepitev imunskega sistema, saj je zelo učinkovita v boju proti virusom in bakterijam. Zdravilne snovi te rastline – ehinakozid in arabinogalaktan – stimulirajo imunski sistem tako, da ta tvori več obrambnih celic, ki blokirajo vdor trdovratnih bakterij, kot so streptokoki in stafilokoki.

Čaj: v večji stekleni kozarec zmešamo 100 gramov suhih cvetov ameriškega slamnika, 50 gramov melise, prav toliko propolisa in 500 mililitrov 70-odstotnega alkohola. Zapremo kozarec in ga za 14 dni postavimo v temen prostor. Zatem precedimo vsebino in čaj hranimo v dobro zaprti steklenici. Priporoča se jemanje po trideset kapljic trikrat na dan.
_98732203.jpg

Vsestranski zeleni čaj

Zdravilni učinek: redno uživanje zelenega čaja pospeši presnovo in pospešuje izločanje tekočine iz telesa. Zato je priporočljiv za osebe, ki želijo shujšati.

Čaj: v skodelico vroče vode, ki naj ne presega 80 stopinj Celzija, damo vrečko zelenega čaja. Pustimo stati pet minut, nato čaj spijemo. Grenak okus lahko ublažimo z limoninim sokom.

_104241445.jpg
Meta zdravi želodec


Zdravilni učinek: če vas mučijo bolečine v trebuhu, napenjanje in driska, si skuhajte čaj iz poprove mete. Številne raziskave so namreč pokazale, da ta rastlina pomirja črevesje in lajša bolečine v trebuhu. Nabiramo liste mlade rastline, ker takrat vsebuje največji odstotek eteričnih olj, zaradi katerih je meta zdravilna, poleg tega ji dajejo značilen vonj. Poprova meta ima močnejši vonj kot divja in vsebuje večje količine mentola, zdravilne snovi, ki blagodejno vpliva na prebavo.

Čaj: žličko suhih metinih listov prelijemo s skodelico vrele vode, pustimo stati pol ure, precedimo in popijemo. Odrasli naj spijejo tri skodelice čaja na dan in ker je blag, ga lahko pijejo tudi otroci.

Materina dušica pomaga pri nespečnosti
_126920322.jpg


Zdravilni učinek: rastlina cveti od junija do avgusta, zdravilne sestavine pa se nahajajo v listu in svetu. Materina dušica ali timijan vsebuje eterična olja timol in karvakrol, ki sproščata mišice in pomagata pri nespečnosti. Čaji iz te rastline blagodejno vplivajo na prebavila, uporabljajo pa se tudi za zdravljenje dihalnih poti.

Ker vsebuje hitro hlapljive sestavine, je čaj iz materine dušice potrebno kuhati v pokriti posodi, saj v nasprotnem primeru ne bo imel zdravilnih učinkov.

Čaj: žličko materine dušice prelijemo z dvema decilitroma vrele vode, pokrijemo in pustimo stati pol ure. Čaj nato precedimo in ga popijemo nesladkanega. Če se ne moremo sprijazniti z grenkim priokusom, namesto sladkorja čaj osladimo z žličko medu.

_95616677.jpg
Žajbelj razkužuje grlo in dlesni


Zdravilni učinek: že sam latinski naziv te rastline Salvia officinalis govori o njeni blagodejnosti: salvare v latinščini pomeni zdraviti, officina pomeni lekarna. Najbolj koristni so žajbljevi listi, in sicer v mesecu maju, ko rastlina cveti, zato jo nabiramo in sušimo v tem času. O tem govori tudi star angleški pregovor, ki pravi »Če želiš dolgo živeti, jej žajbelj maja.« Listi te rastline vsebujejo eterično olje, ki je njena glavna zdravilna učinkovina. Žajbelj se uporablja za izpiranje ust in grla, kakor tudi pri okužbah dlesni.

Čaj: za izpiranje ust in grla skuhamo čaj tako, da eno žličko suhega žajblja prelijemo z skodelico vrele vode. Čaj pustimo stati pol ure, nato pa od tri- do petkrat dnevno izpiramo usta. Prav tako lahko vsako jutro popijemo eno kavno skodelico tega čaja.