Konoplja ali kanabis je znana rastlina in stara skoraj toliko let, kolikor je stara naša civilizacija. Na Kitajskem so pred leti odkrili 2700 let star grob šamana. Blizu glave je imel kožno torbo, v kateri je bilo 800 gramov konoplje, ki je bila zaradi podnebnih razmer izredno dobro ohranjena. Z veliko verjetnostjo lahko domnevamo, da jo je šaman uporabljal kot zdravilo pa tudi kot psihoaktivno sredstvo.

Eni najbolj vnetih zagovornikov konoplje so bili v Indiji. Konopljo tu omenjajo že prastare indijske Vede kot hrano bogov in kot eno izmed petih svetih rastlin. V Indiji se konoplja uporablja na tri načine. Bhang pomeni, da se pripravi poparek iz konopljinih listov, ki so ga pogosto uporabljali pri verskih obredih čaščenja Šive. Moč, ki jo je tak poparek imel, pa je bila odvisna od količine uporabljenih listov konoplje. Drugi način uporabe je bila ganja, pri čemer so se konopljini listi pokadili. Najbolj zloglasen in tretji način uporabe konoplje pa je hašiš ali uporaba konoplje, predelane v smolnate kroglice.

_100836855.jpg
Od epilepsije do multiple skleroze

Kljub slabemu slovesu pa si medicina od konoplje mnogo obeta. Veliko raziskav potrjuje, da konoplja lajša slabost in bruhanje pri kemoterapiji raka, pomaga pri pomanjkanju teka in izgubi teže pri obolelih za aidsom, snov iz konoplje pa pomaga lajšati težave spastičnih bolnikov pri multipli sklerozi. Ali tudi pri epilepsiji, gibalnih motnjah in depresiji, še ni dovolj raziskano, kajti zakonodaja še vedno postavlja precej omejitev sajenju konoplje in njenemu uživanju. Toda raziskovanja o lastnostih te rastline kljub temu ni mogoče zaustaviti. Pred nekaj leti so v nizozemskem Leidnu predstavili zadnje raziskave o njeni koristnosti. Bolnikom z multiplo sklerozo so uspešno lajšali bolečine in krče, in to kljub temu, da se z dolgotrajno uporabo pripravkov iz konoplje njena učinkovitost ni nič zmanjšala.

V konoplji je mogoče ugotoviti večje število medicinsko zanimivih snovi, ki pa zelo različno učinkujejo. Snov kanabidiol, ki se pridobiva iz naravne konoplje, se med drugim uporablja tudi v oblačilni industriji in jo je mogoče prosto kupiti, saj ne vpliva na človekovo psiho, blaži pa posledice epilepsije. Italijanski nevrologi so tako dvajset epileptičnih otrok zdravili z kanabidiolom v kapljični obliki, s čimer jim je uspelo zmanjšati število epileptičnih napadov. Čeprav so nekateri odsvetovali uporabo tega pripravka pri zdravljenju otrok, so prišli nemški nevrologi do prav tako dobrih rezultatov, čeprav pri odraslih bolnikih. Kar mesec dni so bolniki z akutno epilepsijo dobivali čisti kanabidiol in dosegli prav tako dobre uspehe kot z uporabo drugih običajnih zdravil, pa še stranski učinki kanabidiola so bili bistveno blažji.

Tudi pri živčni bolezni, ki povzroča izgubo mišične mase in ima za posledico smrt najkasneje v treh letih, z uporabo pripravkov konoplje te bolezni sicer ni mogoče preprečiti, vendar pa jo je mogoče opazno upočasniti. Značilni stranski učinki, kot so omotica, glavobol, slabost pri zmerni uporabi konoplje skoraj ni bilo mogoče opaziti. Izredno pomembno pa je vprašanje, v kakšni količini je mogoče konopljine pripravke najbolj učinkovito uporabiti. Kadar se jih jemlje v obliki kapljic ali tablet, potem jetra te pripravke v veliki meri razgradijo, vendar ne popolnoma. Brez stranskih učinkov je le inhalacija.

Sistem, star 500 milijonov let

Danes pa se raziskava učinkov konoplje vse boj ukvarja z vprašanjem, kako deluje ta snov na molekule v človeškem telesu. Pri tem igra pomembno vlogo pred približno dvajsetimi leti odkriti telesu lastni kanaboidni sistem, ki ga imajo vsi sesalci in je zaradi tega po nekaterih ocenah star kar 500 milijonov let – torej veliko starejši, kot je stara sama rastlina. Nepravilnost v delovanju tega sistema lahko povzroči številne bolezni. Prav tako pomembno je raziskovanja same konoplje. Tako se je mogoče osredotočiti na posamezne učinkovine, kot so kanabidioli ali podobne sestavine, ki jih je za medicinsko uporabo mogoče pridobiti iz same rastline ali pa jih proizvajati tudi sintetično. Druga možnost pa je – in te se oprijema vedno več raziskovalcev – da ima konoplja največji učinek takrat, kadar vsebuje rastlinski izvleček več različnih zdravilnih snovi.

Kaj pa na vse to pravijo uradna medicina in zdravstvene oblasti? Pred nekaj leti so kanadske zdravstvene oblasti razpršilo, izdelano na osnovi konoplje, prvič dovolile uporabiti za lajšanje multiple skleroze. S tem je postala Kanada prva dežela na svetu, ki je dovolila uporabo zdravila, izdelanega iz konoplje. Nemčija pa je kljub svoji prepovedi uporabe konoplje našla novo pot in se lotila proizvodnje sintetičnih sestavin konoplje. Številni bolniki so to pozdravili kot mejnik na poti k popolni rehabilitaciji tega starega zdravila.

Nedeljski dnevnik, 21. marec 2012