Testi za ugotavljanje nosečnosti se  ne razlikujejo samo po  zanesljivosti. Te po besedah mag.  Uršule Reš Muravec ne smemo iskati le  pri testih višjega cenovnega razreda. Cena  namreč ni merilo za zanesljivost. Razlike  med nosečnostnimi testi se pojavljajo tudi  v občutljivosti, to pomeni, kako zgodaj  test zazna nosečnostni hormon, v načinu  interpretacije – test lahko pokaže  pozitivno črtico ali digitalno sporočilo –  in pa v mestu zaznave nosečniškega  hormona hCG. Eni merijo ta hormon v  urinu, drugi v krvi. Ne glede na izbiro pa  je najbolj pomembno, da je test doma  izveden pravilno. »Le tako je zelo  zanesljiv,« je poudarila ginekologinja in  svetovala, da je nosečnostni test najbolje  opraviti  v jutranjem urinu, ki je bolj  koncentriran in zaznava tudi nižje  vrednosti hCG (hCG se začne izločati, ko  pride do ugnezdenja zarodka v maternico,  to se zgodi približno šest dni po spontani  ali umetni oploditvi). Če je izid pozitiven,  sledi obisk pri ginekologu. Tega moramo po besedah mag. Reš-Muravčeve obiskati do 10. tedna nosečnosti.

Negativen test lahko pomeni dvoje
Če je pravilno narejen nosečnostni test negativen, je možno dvoje. »Prva možnost  je, da ženska ni noseča; druga pa, da je bil  test narejen prezgodaj in še ni zaznal  povišanja nosečnostnega hormona. To se  lahko zgodi pri nerednih in podaljšanih  menstruacijskih ciklusih,« je pojasnila  sogovornica in dodala zagotovilo: če je  nosečnostni test (pravilno) narejen več  kot 14 dni po spolnem odnosu ali po  umetni oploditvi, bo nosečnost zaznal.
 
Rezultat še pred izostankom menstruacije
Običajno je za urinski nosečnostni test čas po tem, ko menstruacija izostane. V  zadnjem času pa so, kot je povedala mag. Reš-Muravčeva, na voljo tudi novejši  nosečnostni testi, ki zaznajo nosečnost do štiri dni pred izostankom menstruacije.

Nika, 21. marec 2012