Sestavine:

jedilna žlica cvetov sivke

200 ml vode

10 jedilnih žlic čebeljega voska

5 jedilnih žlic mandeljevega olja

čajna žlička kvasa

Priprava:

Cvetove sivke na grobo zmeljite, prelijte z vrelo vodo ter pustite pokrito stati od 5 do 10 minut in nato precedite. V vodni kopeli pri majhni vročini stopite drobno narezan vosek. Dodajte olje in premešajte. Lonec odstavite s štedilnika, dodajte kis in toliko sivkinega čaja, da nastane kremasta zmes.

nasl_sivka.jpg

 

Ta recept smo našli v knjižni novosti z naslovom SIVKA – LEPO DOŽIVETJE (E. Stadler in I. Wintterlin), likovno bogati monografiji o tej očarljivi rastlini na poljih, v vrtovih in hišah.

V knjigi spoznamo zgodovino sivke, pa koristne napotke o pridelavi, vzgoji, sortah, .. Predstavljeni so izdelki z recepti za lepoto, ugodje in zdravje, ki se raztezajo od zanimivih jedi, mil, kozmetike pa vse do izvirnih daril.

100 strani, trda vezava. 21 x 21 cm, cena: 15 EUR

Založba Kmečki glas