Spolnost pri starejših ženskah je še vedno tabu, zato so se ginekologi odločili, da o tem opravijo raziskavo in poskušajo temo tudi na tak način detabuizirati. »Želimo, da bi se začeli o tem več pogovarjati tudi v ginekoloških ambulantah,« je povedala Vrabič-Dežmanova. Raziskave v svetu namreč kažejo, da ženske o težavah v spolnosti težko spregovorijo celo z ginekologom. Pri starejših ženskah je to še poseben tabu, saj velja prepričanje, da ko je ženska stara, nima več pravice ali ni več primerna za spolnost, navaja ginekologinja.

Žal se tako pogosto odzivajo tudi ginekologi. Tako je na primer leta 1997 velika raziskava, ki je zajela 3062 pomenopavznih žensk iz šestih evropskih držav, pokazala, da je le polovica žensk o težavah v spolnosti govorila z ginekologom in samo polovica teh je od ginekologa dobila nasvet ali pomoč.

Spregovorimo o spolnosti

V slovenski raziskavi, ki so ji dali naslov Spregovorimo o spolnosti, je sodelovalo 1800 žensk, starih od 49 do 63 let, iz vseh regij, in 47 ginekologov na primarni ravni. Povprečna starost anketirank je bila 55,5 leta; 79 odstotkov jih je navedlo, da so poročene ali živijo v zunajzakonski skupnosti, 21 odstotkov jih je bilo ločenih, vdov ali samskih.

vrabic.jpg
Ugotovili, da jih je spolno aktivnih več kot 80 odstotkov, med njimi več kot dve tretjini večkrat na mesec, 10 odstotkov pa celo večkrat na teden. Zgolj 14 odstotkov žensk je bilo spolno aktivnih samo nekajkrat na leto, je povedala Vrabič-Dežmanova (na fotografiji). Zanimivo, da je kar 37 odstotkov samskih žensk, torej tistih, ki niso navedle »uradnega« partnerja, navedlo, da imajo spolnega partnerja. Izkazalo se je tudi, da imajo te enako pogoste spolne odnose kot ženske, ki živijo v uradni partnerski skupnosti.

Podatki številnih svetovnih raziskav kažejo, da s starostjo pada raven spolnih hormonov, zato se z leti pri ženskah zmanjšuje tudi spolna želja. Enako je pokazala tudi slovenska raziskava. Potrdila je tudi, da se z leti statistično pomembno manjša pogostost spolnih odnosov.

Stisnejo zobe in potrpijo?

Raziskovalci so želeli ugotoviti tudi, ali obstajajo dejavniki, ki vplivajo na spolno željo ali pogostost spolnih odnosov. Tak dejavnik je lahko atrofični vaginitis, katerega znak je suha nožnica, posledica pa boleči spolni odnosi. To težavo je v raziskavi navedlo kar 33 odstotkov žensk: izkazalo se je, da imajo manjšo spolno željo kot ženske, ki nimajo znakov atrofičnega vaginitisa, ne pa tudi manj pogostih spolnih odnosov. Ali to torej pomeni, da pri spolnih odnosih stisnejo zobe in potrpijo?

»Hudomušno bi lahko rekli tudi tako. Sama pa menim, da ni samo spolna želja vzgib, ki par pripelje do spolnih odnosov. Tudi drugi dejavniki lahko naredijo skupnost prijetnejšo in so lahko spolni odnosi sestavni del dobrega partnerstva – čeprav partnerja ne izgorevata več od spolne želje tako, kot sta pri 20 letih. Dokazano je namreč, da imajo pari, ki imajo kakovostne medsebojne odnose, pogostejše spolne odnose, prav tako pa ostajajo vitalni, zdravi in živijo dlje kot njihovi vrstniki, ki tega nimajo,« je povedala ginekologinja.

Na spolno željo in pogostost odnosov bi lahko vplivala tudi nekatera bolezenska stanja oziroma zdravila. To se je potrdilo pri ženskah, ki so jemale antidepresive in pomirjevala (takih je bilo 12 odstotkov), ne pa tudi pri ženskah, ki so jemale zdravila za sladkorno bolezen, visok krvi tlak, proti bolečinam ali za bolezni ščitnice. Tudi pri kadilkah in nekadilkah niso ugotovili statistično pomembne razlike pri spolni želji oziroma pogostosti spolnih odnosov.

Potrdila pa se je povezava med telesno aktivnostjo in spolno željo ter pogostnostjo spolnih odnosov. Večjo željo so izrazile že ženske, ki so bile telesno aktivne vsaj nekajkrat na mesec, največjo željo pa tiste, ki so se gibale vsaj trikrat na teden; te so bile tudi pogosteje spolno aktivne kot telesno neaktivne ženske.

V raziskavah po svetu so opisali tudi pomembno vlogo partnerja, saj ženski ne pomaga, če ima veliko spolno željo, a je ne more udejaniti, ker partner ni zdrav, ima slab libido ali ni sposoben spolne aktivnosti. Vendar vprašanj o tem v tej raziskavi niso zastavili, je povedala Vrabič-Dežmanova.

Iz raziskav v svetu je tudi znano, da hormonska nadomestna terapija prispeva k večji kakovosti spolnega življenja, nekatere oblike te terapije pa izboljšajo tudi spolno željo. V slovenski raziskavi so ugotovili, da ženske, ki so imele hormonsko zdravljenje, niso imele niti pogostejših spolnih odnosov niti večje spolne želje.

Zaupajo, a s pridržkom

Na vprašanje, ali zaupajo svojemu ginekologu, je 86 odstotkov anketirank odgovorilo pritrdilno, 97 odstotkov pa jih je tudi zadovoljnih z oskrbo, ki so je deležne. Vendar podatek, da prejema lokalno hormonsko zdravljenje samo 18 odstotkov ženk, ki imajo težave s suho nožnico – takih pa je bila kar tretjina – kaže, da prav vsega ginekologom le ne zaupajo.

»Ženskam, ki imajo suho nožnico, lahko brez težav predpišemo lokalno hormonsko terapijo, ki nožnico regenerira, saj se na novo zgradi zgornja plast sluznice in lahko ženska spet začne uživati v spolnosti. Vendar ženske o tem ne spregovorijo. To je za ginekologe znamenje, da se realno soočimo s tem, koliko imamo žensk, ki bi jim lahko pomagali, pa jim ne, in koliko smo res zaupanja vredni. Ker ženske o tem premalo spregovorijo, je naša vloga, da jih aktivno povprašamo in spodbudimo k pogovoru,« meni Vrabič-Dežmanova, ki je tudi avtorica strokovnih nacionalnih smernic za zdravljenje atrofičnega vaginitisa.

Pri raziskavi jo je najbolj presenetil visok delež samskih žensk, ki imajo spolnega partnerja, ter podatek, da samske ženske ne trpijo za nerealizirano spolno željo. Izkazalo se je namreč, da imajo manjšo spolno željo kot ženske, ki imajo partnerja. »To se pravi, da samskost ni posledica tega, da niso dobile partnerja, ampak je lahko v osnovi njihova manjša spolna želja vzrok, da partnerja sploh ne iščejo oziroma nimajo,« interpretira rezultate ginekologinja.

Da je spolno aktivnih kar 80 odstotkov starejših žensk, je ni posebej presenetilo: »To kažejo tudi raziskave drugod po svetu. Mi mislimo, da ženska po menopavzi nima več spolnih odnosov. A ni razloga, da jih ne bi imela, če je v partnerstvu. Tabu, da spolnosti za stare ni, absolutno pade.« Tako na primer Vrabič-Dežmanova skrbi za vitalno samsko gospo pri 76 letih, ki je še zelo spolno aktivna, med poročenimi gospemi pa omeni več kot 80 let staro gospo: »Z možem skrbita za telesno aktivnost in sta vzorni par, tako v partnerstvu kot spolnem življenju.«

Ker žensk po 64. letu starosti več ne vabijo na preventivne ginekološke preglede, pridejo starejše ženske h ginekologu pretežno zaradi težav, pogosto zaradi suhe nožnice, in to težavo z lahkoto rešijo. »Starostnih ovir za spolnost ni: katera reče, 'Mož bi rad, jaz pa ne vem, ali se to sploh še spodobi; prijateljice pravijo, da nič več'. Jaz jim rečem, naj moža obdržijo, prijateljice pa takoj zamenjajo,« humorno ponazori ginekologinja.

Dnevnik, 19. marec 2012