Regrat kot zdravilo
Regrat je znan kot ljudsko zdravilo; vsebuje veliko železa, vitaminov in beta karotena, povrhu pa vsebuje zanemarljivo malo kalorij in je kot takšen odlična pomoč pri hujšanju. Ima diuretične lastnosti, žene na vodo in spodbuja odvajanje blata, kot antirevmatik pa blagodejno vpliva na revmo. Ker spodbuja delovanje jeter in drugih žlez ter ima ugoden učinek na prebavo in presnovo, je naravnost idealen za pomladansko razstrupljanje.

TRIJE ODLIČINI RECEPTI:

Regratova solata s škampi in gorgonzolo

_101497594.jpg

Sestavine
50 dag očiščenega regrata,
30 dag repkov škampov ali kozic,
2 žlici oljčnega olja,
10 dag gorgonzole,
2 žlici kisa,
2 žlici kisle smetane,
2 žlici vode, sol.

Priprava
V ponvi segrejemo oljčno olje in na njem na hitro popražimo škampove repke. Stresemo jih na očiščen regrat in prelijemo z gorgonzolnim prelivom. Preliv pripravimo tako, da s paličnim mešalnikom zmešamo na kocke narezano gorgonzolo, kis, kislo smetano in sol.

Rižota z regratovimi popki

Sestavine
20 dag regratovih socvetnih popkov,
10 dag čemaževih listov,
1 čebula,
3 žlice oljčnega olja,
20 dag riža arborio,
7 dl kokošje juhe,
5 dag masla,
5 dag naribanega parmezana,
sol,
sveže mleti poper.

Priprava
Na oljčnem olju prepražimo sesekljano čebulo. Dodamo oprane regratove popke in oprane ter sesekljane čemaževe liste. Vse skupaj malo popražimo, dodamo riž, še malo popražimo ter zalijemo s kokošjo juho. Dušimo, da riž vpije vso tekočino, ga odstavimo, po potrebi solimo in popopramo ter na koncu vmešamo še maslo in nariban parmezan. Takoj postrezimo skupaj z mesom ali solato.

Regratova solata s krompirjem, fižolom in panceto

Sestavine
velika skleda regrata,
manjša pločevinka fižola,
4 krompirji,
10 dag pancete ali ocvirkov,
4 žlice bučnega olja,
3 žlice kisa,
sol,
1 dl vode.

Priprava
Krompir skuhamo do mehkega. Panceto narežemo na kockice. Kuhan, vroč krompir olupimo in narežemo na kolesca neposredno na regrat. Hitro premešamo.  V ponvi segrejemo olje in na njem popečemo panceto ali ocvirke. Dodamo kis, vodo in sol. Prevremo in vroče zlijemo na regrat. Dodamo še odcejen fižol, dobro premešamo in postrežemo.