Šipkovi izdelki (marmelada, vino, čaj) pomagajo pri pomladni utrujenosti

... pa tudi bledici in vseh pojavih, ki pridejo zaradi pomanjkanja vitamina C. Druge zdravilne snovi, ki so v šipku, imajo ugodno delovanje na prebavila, veliko sadnih kislin, ki jih vsebuje, pospešujejo izločanje seča, ne da bi dražilo ledvice, to pa pomaga preprečevati nastajanje kamnov in peska. Tudi pri bolezni vnetih ledvic, ledvičnega meha in mehurja je šipkov čaj toplo priporočen. Z izločanjem seča pa se vsekakor čisti tudi kri. Ker šipek odvaja iz telesa nakopičene soli sečne kisline, se toplo priporoča tudi pri protinskih in revmatični boleznih, kadar se stanje poslabša, po vse do izboljšanja ali ozdravitve.

Recept za šipkov čaj – prevretek:

Potrebujemo 2 polni čajni žlički zdrobljenega šipkovega plodu, kar damo v 1 l vode ter zavremo, kuhamo 10 minut. Tako pripravljen čaj vsebuje nespremenjeno količino C-vitamina (pri večini drugih vitaminskih čajev se njegova vsebnost zmanjša) in tak ostane še več ur po pripravi. Zaradi navedenega je šipkov čaj idealen za hranjenje v termoposodah.

Organizmu pomaga premagovati splošno oslabelost in razne okužbe ter vročinske bolezni. Čaj se toplo priporoča ostarelim ljudem, saj prav njih najbolj pesti pomanjkanje C-vitamina, ker ga njihova prebavila ne zmorejo več vsrkati iz hrane toliko, kot ga potrebuje telo.

Nedeljski dnevnik, 7. marec 2012