O neplodnosti začnejo izvedenci govoriti, če par ne more zanositi po letu dni poskušanja spočetja. Statistika pravi, da vzroki v kakšnih 40 odstotkih tičijo pri moških in v prav tolikšni meri pri ženskah, preostanek pa je povezan z moško-žensko kombinacijo. Zelo redko pa vzroka ne morejo najti.

Vloga moškega pri oploditvi je nekaj izrednega. Kakšnih 200 milijonov spermijev je sproščeno ob erekciji, od 15 do 45 milijonov spermijev pa je dovolj zdravih, da oplodi jajčece. A le 400 jih preživi po ejakulaciji. In od tega jih le 40 priplava do bližine jajčeca. Pri čemer mora preživeti težavne prepreke spermiju neprijaznega okolja v vagini. Od štiridesetih običajno samo en spermij prodre v notranjost jajčeca. V tej fazi je iskati prve vzroke za morebitno moško neplodnost. Vzrok je mogoče najti v nizkem številu spermijev, slabi gibljivosti, neprimerni obliki ali velikosti.

Specialisti lahko razmeroma hitro odkrijejo težavo, teže pa je ugotoviti vzroke. Vplivajo lahko način življenja, genetične danosti ali celo psihologija.

Znanstveni napredek

Na srečo znanost napreduje razmeroma hitro, tako da je mnogim moškim omogočeno, da vendarle spočnejo otroka. Še pred laboratorijskimi posegi pa izvedenci svetujejo spremembe v vsakodnevnem vedenju:

1. Med ukrepi navajajo prenehanje kajenja, bodisi cigaret bodisi marihuane. Povezava med kajenjem tobaka ter nizkim številom in slabo gibljivostjo je bila dokazana. Daljše obdobje kajenja marihuane ima podoben učinek, nekoliko bolj pa lahko vpliva na nenormalen razvoj spermijev.

2. Tudi pitje alkohola lahko vpliva na število normalnih spermijev, ki so sposobni oploditi jajčece.

3. Telesna teža je prav tako dejavnik, pri čemer lahko težave nastopijo tako v primeru čezmerne kot nezadostne teže. V primeru odvečnih kilogramov lahko nastopijo hormonalne težave. V drugi skrajnosti lahko nezadostna teža zmanjša število spermijev.

4. Tudi ukvarjanje s športom lahko vpliva. Svetujejo telovadbo v zmernih mejah. Čezmerno naprezanje lahko zmanjša količino testosterona. Steroidi lahko negativno vplivajo na moda in posledično povzročajo neplodnost.

5. Nizke koncentracije vitamina C in cinka so lahko prav tako vzrok neplodnosti, vitamin E pa uravnoteži proste kisikove radikale, kar prav tako vpliva na kakovost spermijev.

6. Pri delavcih, ki so pogosto v stiku s pesticidi, insekticidi, sevanji in podobnim, je možnost neplodnosti večja.

7. Na plodnost lahko med drugim vplivajo še naslednji dejavniki: nekateri antibiotiki, narkotiki (kokain, denimo), spolna abstinenca, okužbe, kemoterapija, vročina in stres.

Nedeljski dnevnik, 22. februar 2012