Sestava higienskih vložkov in  tamponov se z leti spreminja. Kot je  povedala ginekologinja, so leta 1985  na primer dokazali, da je alergijsko  reakcijo pri uporabnicah povzročil  alergen Cu(II)- acetnonat, ki so ga  uporabili z namenom, da bi imel vložek  dezinfektivne lastnosti. Od takrat ga niso  več proizvajali. Težave so danes  pogostejše zaradi preobčutljivosti.  »Dermatitis se pojavlja vsaj en dan (lahko  tudi več)  po začetku uporabljanja vložkov,  izgine pa po prenehanju uporabe.  Najverjetneje gre za težave, povezane z  razmerami pod vložkom (vlaga, kri,  bakterije) in  draženjem kože  zaradi stika s  površino vložka, ne  pa zaradi njegovih  komponent. Danes   je zaradi bolj  pogostega  odstranjevanja dlak  na spolovilu koža neposredno  izpostavljena stiku z vložkom, in to lahko  sproži srbečico ter pekoč občutek,« je  pojasnila Drusany- Staričeva. Podobne  težave lahko nastopijo ob stiku  kože z grobimi  tkaninami in  tkaninami, ki ne  prepuščajo zraka, posebej če je koža  poškodovana zaradi nepravilnega  odstranjevanja dlak.  Kot alternativa se ponujajo vložki in  tamponi iz naravnih, prepustnih  materialov, ki pa so po besedah sogovornice boljša izbira le za ženske, ki so občutljive.

Izdelki za več  mesečnih  krvavitev
Nekatere ženske  uporabljajo  bombažne vložke, ki  se perejo. Pri njih je potrebna posebna  previdnost, prav tako pri vseh ostalih  izdelkih za večkratno uporabo v času menstruacije. »Pri pralnih vložkih je zelo  pomembno, da se jih pere na visoki  temperaturi in da se jih prelika, saj se le s  tem doseže primerno higieno. Vpojne spužve, ki se perejo, pa so lahko stalni vir  infekcij, zato jih ginekologi odsvetujemo,«  je opozorila sogovornica.

Kaj vse se razrašča v vložku
Še ena možnost je, zaradi katere so ob  uporabi vložkov ali  tamponov med  menstruacijo  posledice videti kot  alergija na njihove  sestavine – predolga  uporaba, ob kateri  lahko pride tudi do  vnetja. Ginekologinja je predstavila  tveganje: »Najbolj pomembno je, da se  tamponi in vložki redno menjavajo, saj se  v ugodnem okolju lahko predvsem pri  uporabnicah vložkov razmnožijo črevesne  bakterije, pri uporabnicah tamponov in  vložkov pa bakterija Staphylococcus  aureus, ki jo povezujemo s toksičnim šok  sindromom, ki ga opisujemo od 80. let  minulega stoletja.« Tako imenovani  dnevni vložki, ki so tanjši in namenjeni  vsakodnevni uporabi, po besedah  ginekologinje niso sporni. Vendar je bolje,  da so bombažni in da jih ženska menja  več kot enkrat na dan, sploh pri bolj izrazitem izcedku. Še nekaj skoraj  nepojmljivega je izpostavila sogovornica,  in sicer da je med mladostnicami v  zadnjem času priljubljeno uporabljanje  tamponov, prepojenih z vodko, z namenom opijanja, kar poškoduje normalno vaginalno floro in sluznico.

Spolni odnosi ob menstruaciji:  da ali ne?

Večno vprašanje ostaja tudi, ali je med  mesečnim perilom priporočljivo imeti  spolne odnose. Drusany-Staričeva ni  ponudila enotne smernice, saj je to  vprašanje odvisno od vsakega para  posebej. Pozorne pa naj bodo ženske pri morebitnih ukrepih za preprečevanja  krvavitve v času spolnega odnosa.  »Tampona za preprečitev krvavitve takrat  ni priporočljivo  uporabljati, saj je  kasnejša  odstranitev iz  nožnice lahko  zahtevna. Tudi  gobice za  enkratno uporabo  naj uporabljajo le  tiste ženske, ki so prepričane, da jih bodo  znale po odnosu odstraniti in ne bodo  pozabile nanje. Pomembna je tudi  primerna zaščita proti spolno  prenosljivim boleznim in nosečnosti, saj  do nje v redkih primerih v tem času lahko pride,« je še opomnila ginekologinja.

Sirast izcedek in srbečico  lahko odpravite same

V določenih primerih, ko do ginekoloških  vnetij vendarle pride, lahko poskusimo z  ukrepi za samopomoč, ki jo ponujajo  nekateri preparati  iz lekarne, na  voljo brez recepta.  Zgodi pa se, da je  samoiniciativa  zaman. Predvsem  moramo ločiti  normalen  fiziološki izcedek, ki se med ciklusom  spreminja, od bolezenskega, ki je bolj  obilen, bel, rumen ali celo zelen in ima  specifičen vonj. Ginekologinja je  pojasnila, kdaj je čas za obisk v  ginekološki ambulanti: »V primeru  sirastega izcedka in srbečice naj ženske  poskusijo same s preparati za  samopomoč, če težave ne minejo, pa  morajo obiskati ginekologa. Takojšen  obisk pri ginekologu je nujen tudi v  primeru hudih bolečin v spodnjem delu trebuha, ki niso posledica težav z  mehurjem in črevesjem, hude krvavitve in povišane telesne temperature ali če je  izpuščaj tako obsežen, da mokrenje ni več možno.« Če se težave ponavljajo, je glede na vzrok včasih treba spremeniti tudi način življenja in/ali težave ustrezno zdraviti.

Nika, 22. februar 2012